Dubbelexponering

Årets nya område att utforska. Galet svårt men väldigt roligt, resultatet blir varierande minst sagt. Men en del blir faktiskt riktigt bra. Utmaningen är att klura ut varför. Hur man ska göra för att få bestämma själv så att inte slumpen avgör hur det blir. Den sista bilden är ingen dubbelexponering, jo kanske på sätt och vis för jag har lagt ihop två bilder för att öka skärpedjupet. Själva bilden är på en upphittad citron. Ingen vet hur länge den legat i kylskåpet innan yngsta dottern fann den. Men kan ni begripa hur förfall kan vara så vackert som ett konstverk i sig. Och inte luktade om den heller.

9 svar

 1. Jag tycker att du lyckades fenomenalt bra med alla bilderna men visst har citronen det där lilla extra! Spännande bilder och ett spännande område.

  Kram

 2. Den där citronen kanske representerar något nytt. En oändligt exklusiv krydda, som någon mästerkock har sökt i alla tider. 😉

 3. Såååååå häftigt!
  Hur får du fram dubbelexponeringen? Gör du det i kameran eller genom bildredigering?
  Om du gör det i kameran, vad har du då för kamera?
  Kram

  1. Alla tre är gjorda i direkt i kameran. Jag har en Nikon D610 och kan ta 1-3 bilder som lägger sig på varandra. Bilderna ovan består av två exponeringar. Nikon är inte bäst på det här. Det fins andra kameror där man kan ta många fler bilder och som dessutom gör en där den lägger ihop alla men som också sparar varje enskild bild för sig. Det gör inte min kamera den lägger ihop dem men sparar inte varje bild.
   Kram

  2. Jag har gjort dem direkt i kameran. Har en Nikon D610. Men jag har förstått att Nikon är ganska dåliga på det här så Cannon eller kanske andra kameror är mycket bättre. Har fler valmöjligheter och så. I min kamera blir det en dubbel exponering med 2-3 bilder bilderna sparas inte var för sig. I andra kameror kan man ha många fler exponeringar som kameran lägger ihop och de sparas också var för sig.
   Kram

 4. Vilka spännande bilder! Har bara läst lite om detta ämne innan men inte riktigt förstått hur det fungerar. Gör det inte nu heller men bilderna är verkligen intressanta. Så bra du lyckats!
  Och sista bilden hade jag aldrig kunnat gissa att det var en citron.
  Roligt att se hur de jobbar vidare.
  Kram!

  1. En del kameror tillåter att man fotograferar så att bilderna kommer ovanpå varandra. Det är det som jag har gjort. Ganska knepigt att få till det bra. Ett annat sätt är att lägga ihop två eller fler bilder i bildbehandlingsprogrammet i datorn. Då är det lättare att ha kontroll. Jag försöker lära mig att få till det direkt i kameran men det är väldigt klurigt. Ibland blir det bra, ibland inte och jag vet inte riktigt varför det blir på ena eller andra sättet.
   Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.