Tystnad

Nu är det så där tyst igen. Jag är alldeles ensam hemma och njuter. När jag blundar och lyssnar hör jag ett stilla sus från elementet och mina egna andetag, det är allt. Jag kommer att tänka på en låt som Rikard Wolff sjunger som heter just Tystnaden.  Den speglar att tystnad kan vara så tyst och så ensam att även  ljud kan förmedla ensamhet och tystnad. Det kan vara avsaknad av kontakt, närhet och värme. Men jag som är en, i många avseenden, privilegierad människa kan njuta av att vara ensam för jag vet att om bara några timmar kommer ensamheten att vara ett minne blott och lägenheten åter fyllas av ljud och sällskap.

I dag är tystnad något åtråvärt, sällsynt i alla fall för storstadsmänniskan som hela dagarna är omgiven av ljud. Det är en av de saker jag uppskattar så med att åka till landet. Där finns en hel massa ljud men nästan inget av dem är skapat av människan. Där är det är surr, sus och prassel istället för ljudet från tunnelbanan och bilarna, för att inte tala om det ljud som stillsamt sköljer över oss i affärer och varuhus för att få oss att handla mer. Man säger att storstadsmänniskan idag träffar fler människor på en dag än vad en människa förr gjorde på en hel livstid. Jag undrar hur det är med ljud hör vi fler ljud nu än man gjorde förr och vad gör det i så fall med oss.

Brukar inte länka här men nu blir det lite Tystnad med Rikard Wolff. (Kanske bara fungerar om du har Spotify).

KM 15 E4 2-2

 

6 svar

 1. En viss tystnad kan vara riktigt behaglig och en lisa för själen. Nästan vacker. Är man omgiven av människor hela dagarna så behöver man återhämtning i form av lugn och ro.

  Kram

 2. Jag gillar tystnad. Efter två utmattningssjukdomar så klarar jag inte bakgrundsbrus alls. Jag tappar koncentrationen av såna ljud som andra upplever som lugnande, t.ex radion. Efter en kvart blir det olidligt skvalande i mina öron. Kommer att tänka på när jag jobbade på bank i mitten av 80-talet och vi hade musik i banklokalen. En musikslinga som gick runt och runt o runt, hur stod man ut?
  Hoppas du får några tysta stunder i helgen
  Kram

  1. Jag skulle inte gilla att ha musik när jag jobbar. Däremot lyssnar jag mycket på P1 när jag lagar mat. Musik lyssnar jag mer aktivt på och har det sällan som bakgrund. Just nu lyssnar jag på min stämma till de låtar vi ska sjunga på julkonserten. Det är perfekt att få den inspelad så jag kan lyssna i mobilen varhelst jag är. Kram och trevlig lördagkväll.

 3. Tystnaden tycker jag så mycket om och kan nu mitt i Stockholm, på Söder, ibland önska att det var tyst ibland. Men önska kan man.
  Den här biten med R.W. är jag också förtjust i och jag tycke rmycket om hans nusik och texter och lyssnar ofta på honom. Såg honom i Vitabergsparken i augusti och njör av det.
  Jag tycke rom att vara ensam hemma och njuter då av tystnaden, såsom den nu blir inne i stan.
  Stor kram och tankar till dig.

  1. Jag är helt beroende av ensamhet och tystnad. Men det kan bero på att jag också har i mitt liv det motsatta. Jag hörde honom inte i somras men har gjort det vid andra tillfällen. Han är är mångsidig den mannen. Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.