Att odla

Jag är ingen trädgårdsmästare, faktiskt inte ens en hängiven amatörodlare. Jag tycker om att peta ner frön i jorden och jag tycker om när det växer, men framför allt tycker jag om att skörda. Det där pysslandet där emellan är inte riktigt min grej. Därför har pallkragarna varit så fantastiska. Med minimal ansträngning blir det maximal skörd. Efter tre fantastiska odlingssäsonger i pallkrage blir jag lite övermodig och nöjer mig inte med att peta ner de där fröna direkt i jorden. Nej nu förgror jag i köksfönstret. Där växer tomater, fänkål, persilja, aubergine och pak choi i väntan på lite varmare väder.
Förra året satte jag zuccinin alldeles för sent så som motvikt förgrodde jag dem i år, alldeles för tidigt, nu tar de över trapphuset och håller redan på att gå i blom. Hur jag ska lyckas trassla ut dem från varandra och få med dem till torpet har jag ännu inte funderat ut.

Så idag när jag kikade på de som står i köksfönstret, persiljan, pak choi, aubergine och fänkål,  jag har fått för mig att man måste titta till dem lite, så upptäcker jag till min fasa att de allihop fått löss. Inte vanliga gröna utan en äcklig brun lite större variant. Det är det här jag inte tycker om med att odla. Jag tar i alla fall tag i det hela och tvättar av varje litet blad. Sköljer bort alla synliga löss och duschar sedan varje planta med såpvatten. Känner mig duglig och lite som en riktig odlare efteråt.  Alldeles för tidigt visar det sig, för när jag några timmar senare tittar till dem sitter där ett gäng nya löss. Nästa år ska jag nöja mig med att peta ner fröna direkt i jorden.

Lus (1 av 1)

 

4 svar

 1. Men så ovälkomna gäster du har fått! Fy bubblan, var kommer ohyran ifrån när du bara haft fröna inomhus? Jag trodde lössen på något mystiskt vis klättrade upp från jorden och klibbade sig fast vid stjälkarna? Vilken tur att jag gett upp trädgårdssysslor för bra länge sen….
  Förstår att du blir lite mindre entusiastisk, kanske har du någon som kan ge dig goda råd?
  Kram

  1. Jag tror att de kommer med jorden. Trist är det och såpvattnet hjälpte inte. Jag tar med dem till torpet och planterar ut dem så hoppas jag att lösen tycker att utomhusklimat är otrevligt och ger upp.

 2. Vet precis hur det känns. SJälv håller jag på att ge upp trädgårdseriet p g a sniglarna som äter precis allt som är fint (och som man betalat dyrt i både pengar och arbete att få dit). fåglar är jag dödstrött på också. Har just kommit hem från minisemester och mitt arbetsrumsfönster är nedsplattrat en masse, av deras träck.

  Kan man inte få ha trädgård utan att den jobbiga naturen ska lägga sig i! Basta!

  1. Naturen är inte att leka med. Jag hoppas att det blir något ätbart här. Har täckt med fiberduk, kanske att den håller sniglar och annat borta. I alla fall har det tittat upp lite grönt i mina lådor.Förhoppningsvis blir det en och annan rädisa.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.