Bättre förr?

Funderingar på tunnelbanan.
Idag tog jag en tur in till city. Det tog ungefär 20 minuter med tunnelbanan att komma dit jag skulle (Stadsbiblioteket vid Odenplan). På den tiden passerade tre hemlösa och tre Romer (varav en fiolspelare) min tunnelbanevagn på jakt efter någon som kunde skänka en slant för att göra deras liv en smula drägligare. Den som uttrycker sig trevligast och ser mest välvårdad ut får mest. Världen har förändrats sedan jag var liten. Men jag skulle inte säga att det var bättre förr. Då fanns det Romer i Sverige som inte fick bo i lägenheter. Som var tvungna att kuska runt för att klara uppehället. Går man längre tillbaka, men inte så väldigt långt,fanns det luffare, arrendetorpare, fattighjon och arbetskraftsvandrare av olika slag. Det fanns säsongsarbetare då liksom nu, som slet hårt och byggde järnvägar och vägar tog upp rovor och potatis hos storbönderna. Då var Sverige ett segregerat land med tydlig klassindelning. Idag är Sverige ett segregerat land med en klassindelning som inte är lika tydlig. Jag undrar om det var när jag växte upp, under några få år i mitten av förra seklet, som Sverige var, om inte jämlikt så åtminstone jämlikare. Om det var då det fanns en möjlighet till klassresa, en möjlighet att få något bättre än det man växt upp med. Eller är det så att jag levt i en bubbla och det alltid varit lika illa som nu.

Stadsbiblioteket
är lika vackert som alltid. Turister fotograferar och stockholmare smyger tysta omkring hyllorna och letar efter bästa sommarlektyren. Utanför sitter måsarna och spanar efter en korv att knycka från någon ouppmärksam person. De skrattar och skränar. Jag går sakta utefter Sveavägen och tänker att livet är bra orättvist.

205 Måsar

8 svar

  1. När det gäller romerna så vet jag inte om det var bättre eller sämre förr. På något vis så känns det som om det inte händer så mycket utan situationen bara cementeras. En ond cirkel liksom…

    Segregationen finns helt klart kvar och Malmö är ett exempel på hur en stad kan ha många ansikten. En fin stad men en stad som jag ändå inte känner igen.

    Svåra frågor minst sagt…

  2. Romernas situation har nog inte förbättrats särskilt mycket över åren, tyvärr. Ett jämlikare samhälle är så klart värt att sträva efter
    men det verkar nästan omöjligt att uppnå…
    Man får glädjas åt de små framsteg som görs.
    Ha en fin dag!
    Kram?

    1. Ja det måste vara en strävan även om det är svårt. Och visst görs framsteg här och var synd bara att man så sällan får veta.
      Jag är lyckligt lottad och njuter av min tillvaro.
      Idag är min allra första sommarlovsdag och den kommer att bli fantastisk.
      Ha en fin dag du också.
      Kram

  3. Vad gäller romernas situation i Stockholm är den inte värdigt och jag tycker det är fel att tiggeriet befästs. Att tigga är ovärdigt!
    Jag ger aldrig pengar till tiggare hemma och jag gör det inte i Indien eller andra länder heller där tiggeriet är väl utbrett. Men jag kan ge mat eller kläder. Men på flera ställen i Stockholm står det nu skyltar om att tiggare inte vill ha annat än pengar….
    Tyvärr har segregation alltid förekommit men den har nog blivit mer uppenbar nu.
    Att försörja sig själv är ju något som alla strävat efter och att tigga är är inte en framkomlig väg. Nu finns det ju bärplockning och en hel del annat som kan ge inkomster…
    Jag brukar lämna kläder och annat till Frälsningsarmén som då fördelar dessa till de som bor på deras härbärgen och då vet jag att de som kommer dit får del av detta.
    Stadsbiblioteket är så fint och jag tar då och då en tur dit och är det fint väder går jag gärna upp på Observatoriekullen och restaurangen där och njuter av utsikten över Stockholm.
    Stor kram från mig.

    1. Visst är Stadsbiblioteket fint. Byggnaden är fantastisk. Man kan stå dör inne i mitten och bara njuta. Visste inte att det fanns en restaurang uppe på Observatoriekullen. Den ska jag kolla in nästan gång jag har vägarna förbi.
      Kram

  4. Jag växte upp i Helsingfors där det bodde många romer, stora släkter var de, en del fattiga, andra tillhörde creme de la creme, bland annat släkten Taikon. Det visste jag inte då, men lärde mig det då jag började jobba på bank…hästaffärer, de kan ge klirr i kassan. Jag blev upplärd av mormor att aldrig öppna dörren hemma, gjorde väl det av misstag (eller nyfikenhet) o då satt det plötsligt en sko i glipan och jag kunde inte stänga dörren. De skulle sälja virkade dukar, de skulle spå, de skulle låna toaletten, oavsett vad de ville så var de jobbiga, urjobbiga. Det de kallar deras kultur innefattar stöld och ljug. Jag har läst böcker författade av romer som berättar hur deras världsbild ser ut i verkligheten, den är rätt skrämmande. Många har inte en tanke på att ändra sitt sätt att leva…Jag drar inte alla över en kam, men man måste ju visa lite god vilja själv också om man ska förändra sitt liv till det bättre. Usch det lät som en riktig surkärring, o det är jag ju inte, men mina erfarenheter är väldigt negativa, tyvärr
    Kramiz

    1. Så där är det vi har många av oss bagage med olika erfarenheter och alla av dem är inte alltid så positiva vilket gör allt detta så mycket svårare eller hur.
      Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.