Det är fortfarande ingen ordning


Bodil Malmsten har skrivit en bok med titeln ”Det är fortfarande ingen ordning på mina papper”. Den finns i min bokhylla, på insidan av pärmen står att den inhandlades i juni 2004.  Jag var tvungen att plocka ner den från bokhyllan och bläddra lite i den. Det var titeln som gjorde att jag kom att tänka på den för det är ingen ordning här heller. Eller det är egentligen det men det är mitt datorprogram som inte förstår och det vållar mig en hel del bekymmer. Jag får inte bildprogram/databas att begripa att det finns en alldeles utomordentlig ordning och struktur som det bara är att knyta an till. Under tiden som programmet inte begriper det och jag inte begriper hur jag ska få det att förstå så laddar jag in nya bilder som då hamnar ännu mer vid sidan om på något märkligt sätt.  Men jag drar mig för att kalla det oordning. Min huvudsakliga sysselsättning blir att säkerhetskopiera in absurdum och kika runt på nätet efter lagringslösningar, trots att det inte alls är där problemet ligger. Det handlar om teknik och logik och en hel del okunskap från min sida. Jag känner mig lite skyldig till att ha gjort så som jag oftast gör, skrapar lite på ytan och kör sedan som om jag till fullo behärskade det hela. Det går oftast åt skogen efter ett tag men förvånansvärt länge kan man hålla sig hyfsat flytande med den strategin. Nu är det inte flytande alls, nu har det liksom sjunkit med hull och hår. Det är ingen ordning och jag vet verkligen inte hur jag ska få programmet att hitta tillbaka till den ordning som var.

När jag blir stor ska jag börja lära mig saker ordentligt. Men eftersom det troligtvis dröjer så  kommer min fotokompis Anders på tisdag. Förhoppningsvis kan han bringa lite ljus över mitt mörker.

Lightroom


7 svar

 1. Man blir ju nyfiken på dels vad den där ”1975”-mappen innehåller :), dels glappet därifrån hela vägen till 2000-talet. Kanske är det de bilderna som är ”på vift”… Själv har jag till all möjlig bedrövelse insett att Adobe har ”kidnappat” mitt dyra Photoshop – detta genom att jag köpte en uppgradering till CS6 i december 2012, men att Adobe började med sina prenumerationer bara några månader efter. Jag har varit supernoga med att se till att min egen, som jag trodde, PS, har varit separerad från Adobe-prenumerationen. Men, häromdagen, när jag efter att ha sagt upp den numera svindyra prenumerationen blev avknoppad från mamma Adobe, visade det sig att jag minsann inte fick öppna min Photoshop. Jag har redan hunnit skriva upprörda foruminlägg (som ingen tycks läsa), och i morgon ska jag ringa dem. Detta får inte vara sant!!

  F ö har jag tänkt massor på dig och ligger i startgroparna för ett mejl. Misströsta inte, det kommer!

  kram

  1. Jag ska stilla din nyfikenhet. Det är inscannade bilder från min USA-resa 1975. Glappet beror på att jag i princip inte fotograferade alls före 2007 och det lilla jag plåtade finns på papper eller i mappar på Johnnys dator. Men 2007 köpte jag min första systemkamera en Panasonic Lumix och de bilderna har jag hämtat hem till min dator. Vi hade en gemensam dator fram tills det att jag fick min första mac när jag fyllde 50 dvs 2008.
   Bdrövligt med Adobe jag håller tummarna för att det ordnar sig. Jag prenumererar men har alltid tänkt att jag har min gamla som jag köpt att falla tillbaka på när jag inte vill prenumerera längre. Hu om det då inte skulle fungera.
   Tänkt på dig också, det känns som om vi har massor att prata om. Har ni några Sverigeplaner?

 2. Anders låter som en bra plan så jag hoppas att ni kan reda ut det tillsammans. Man kan inte kunna allt även om man gärna skulle vilja. Med hjälp från goda vänner kan man ändå komma långt.

  Herr Hund är lite bättre i kväll vilket känns skönt.

  Kram

 3. Datorvärlden är inte alltid så logisk (tycker jag). Jag har förstått att vi i mogen ålder är lite fega… Min dotter rycker in ibland, med liv och lust… åsså är det fixat. Lycka till!

  1. Jag fick hjälp och trodde att det var löst men det var tydligen inte så lätt. Visst är vi kanske lite mer försiktiga på gott och ont. men vill ju gärna begripa vad man pysslar med.

 4. Bodil Malmsten tycker jag mycket om och har boken hemma i bokhyllan. Vad gäller de flesta papper är dte ordning på dem, men jag känner igen detta med foton som är ute och luftar sig där jag inte vill att de ska vara. Har ibland varit dålig på att kopiera, men har bättrat mig.
  Har du en ”Macdator” så kan du via internet beställa tid i Täby, ”Applebutiken” och få kostnadsfri hjälp. Där erbjusd också kostnadsfria kureser, seminarier.
  Men hoppas din livlina kan hjälpa dig . Annars finns ju reserven med ”applebutiken”.
  Lycka till!
  Kram!

  1. Tack snälla för tipset. Det är bra att veta att man kan få professionell hjälp om man behöver. Nu tror jag att vi kommit på var felet ligger. Det handlar inte om min lighroom eller datorn utan om den externa hårdisken, den som jag har alla bilder på. Datorn vill inte kännas vid den. Ytterligt irriterande. Lösningen är antagligen att köpa en ny hårdisk. Men det är en lösning som jag kan leva med, väldigt enkel dessutom.
   Så lagom till helgen ser allt tämligen förhoppningsfullt ut. Ja helg är det nu för jag är ledig imorgon och tror att det kommer att bli en väldigt trevlig dag.
   Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.