Enskede

Utanför fönstret ser jag råddjuren när jag kikar ut på morgonen. De ser ganska malätna ut efter vintersäsongen, de skulle behöva nya vårkläder. Men för deras del ordnar det sig med automatik det är värre för oss människor. Jag har drabbats av klimatångest efter vår resa och har gett mig totalt vårklädesinköpsförbud. Egentligen tror jag inte att jag behöver köpa några fler kläder på många många år för det finns massor på vinden som varken är utslitna eller urvuxna. Jag kämpar med att inte belöna mig eller muntra upp mig genom konsumtion. Men det är inte klokt så svårt det är. Mönstren sitter djupt rotade och jag väljer att ta en annan väg till tunnelbanan än förbi affärerna på Odenplan för att inte frestas.

Jag läste nyss Malena Ernmans bok Scener ur hjärtat, gör det du med. Man får ta den i omgångar för att orka ta in allt men den är värd det. Det är en viktig bok på många sätt. För mänskligheten, för planeten för omtanken och för rätten att vara olika men ändå ha en plats. För att få en puff att förändra, om så bara en smula, i sina tankar, i sina mönster, i sina vanor. Allt för att de, som kommer efter oss, ska få en plats att leva på. Det är allvarligt och det är allvar. Alla kan inte göra allt men alla kan göra något.

6 svar

 1. Precis så är det, alla kan vi göra något bara vi tar oss tid att tänka efter. Jag har inte köpt ett enda nytt klädesplagg i vår men ett par nya skor måste jag i alla fall ha.

  Kram

 2. Klimatångest har jag inte och jag fortsätter att flyga om jag ska utanför Norden. Men jag försöker använda bolag som är mer miljövänliga. Men att betala för att klimatkompencera gör jag inte. För det minskar ju inte utsläppen i sig. Och inom Sverige är det ju knepigt på tågen om man har en tid att passa. Värre lär det bli i sommar med alla banarbeten.
  Vi har ingen bil, behöver ingen och har inte längre båt eller lantställe så vi klarar oss fint utan. Så jag känner att jag gör lite av ”mitt” genom det. Vad gäller miljömedvetna val har jag gjort det ganska länge men i det lilla. Kläder köper jag sällan och aldrig bara för att…
  Tänkte på rådjuren som ser lite skabbiga ut nu men där kommer ju pälsen tillbaka.
  Malena Ernmans bok har jag läst med stor behållning men den fick ta tid.
  Önskar dig en fin helg.
  Kram!

  1. Man får göra så gott en kan helt enkelt. jag kör ju bilden nästan varje helg till torpet. Finns inget annat sätt att ta sig dit om man inte ska ta pendeln till Gnesta, buss till Skebokvarn till malmköping och sedan gå en mil på Sörmlandsleden. Inte helt görligt helt enkelt.
   Kram,

 3. Jovisst har jag läst boken, jag kan inte begripa att de klarade av att fostra döttrarna till de fantastiska människor de är idag. För lätt var det inte…och det är inte alla förunnat att klara av det arbetet.
  Det bästa sättet att bli miljömedveten är att bli fattig. Jag fick skuldsanering för min gamla konkurs i slutet av 90-talet för ett år sedan, då hade beloppet ökat trefalt pga räntor. Ett annat bra sätt att spara är att bo på landet, så långt bort från all shopping så man inte h ar en chans att bli sugen eller frestad. Nu är jag ganska sarkastisk och så, men det ligger en del sanning i vad jag skriver. Nu har jag aldrig varit jätteintresserad av shopping, men jag hade en period när jag jobbade på Hamngatan och besökte NK nästan varje lunch. Men då blev det ju istället så att jag trots en bra inkomst knappt klarade ekonomin för det blev för mycket impulsköp…Du är en klok kvinna och du ska absolut inte ha dåligt samvete för ditt livs resa ni gjorde! Det finns många andra sätt att hjälpa miljön på traven o det vet jag att du gör! BAMSEKRAM

  1. Är inte så intresserad av att shoppa jag heller. Men det är svårt att inte impuslsköpa när man är i stan. Gör så gott jag kan men tänker att man alltid kan göra mer för miljön.
   Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.