Kanalbåt i Wales

Efter några trevliga dagar i Findhorn fyllda med god mat och dryck och trevliga samtal med vänner, både de som bor där och de som rest dit från Sverige, var det dags att fara vidare. Vi åkte tillsammans med våra vänner i deras bil målet var Trevor ett litet samhälle i Wales där vi hämtade ut den kanalbåt som skulle bli vårt hem i fyra dagar. En 18 meter lång och ca 2,5 meter bred skapelse med två sovrum, två badrum, kök och ett litet vardagsrum med kamin. För att gå inomhus från för till akter fick man gå på tvären. Vi förflyttade vi oss långsamt längs kanalen från Trevor till Ellesmere och tillbaka förbi Trevor och till LLangollen (som inte alls uttalas som man tror utan med ett k-ljud i början och ett slags sje-ljud där de två sista l:en är).
Kanalbåt är inget för den rastlösa men har man inget emot att glida fram i promenadtakt mellan pubarna är det en högst trivsam sysselsättning.  Och för mig som fortfarande inte var frisk var det skönt att ha sängen inom räckhåll.

Nästan direkt efter att vi hämtat ut båten passerade vi över Pontcyllteakvedukten. Den leder Llangollenkanalen över floden Dees dalgång. Akvedukten stod klar 1805 och är den högsta och längsta i Storbritannien och är sedan 2009 med på UNESCO´s världsarvslista. Lite läskigt var det att befinna sig högt där uppe med bara lite tunt gjutjärn mellan sig och evigheten. Akvedukten gör sig inte så bra på bild när man befinner sig där uppe. Det gör däremot Chirk akvedukten som är den som jag har på bild men innan man kommer till den måste man passera en 420 meter lång tunnel.

Vackraste delen på resan var absolut den från Trevor och till Langollen.  Här var kanalen bitvis så smal att det inte gick att mötas. Man var då tvungen att skicka ut spejare i förväg för att se till att kanalen var tom. Vi hade sån tur både på dit och tillbakaresan att vi hade båtar före oss som det bara var att hänga på.

Efter dessa fyra dagar som var avslappnande för oss som inte körde båten (kära maken gjorde ett fantastiskt jobb), blev han och jag avsläppta på Liverpools flygplats där vi skildes från våra vänner och hämtade ut en ny hyrbil för att sätta kurs mot  Snowdonia och fortsatta äventyr.

4 svar

 1. Snacka om långsmal båt, men så är ju kanalen också tidvis smal så dom kan ju inte vara bredare. Förstår att tempot inte var så högt men det behöver det inte alltid vara. På semestern kan man sjunga långsamhetens lov.

 2. Vilken upplevelse! DEtta skulle helt klart passa mig. Har testa kanalbåt i Frankrike men inte i U.K. Och Wales finns sedan länge på min lista. Tänk att kombinera kanalbåt med att se Wales.
  Härliga bilder som lockar.
  Skönt att du också kunde vila dig mellan varven ombord på båten.
  Kram!

  1. Jag rekommenderar det varmt. Finns så mycket att se i Wales. Men om man inte, som vi har en medåkare med stor vana av båtar med motorer så ska man nog hyra en kortare båt än vår. Det var inte lätt att styra 18 meter båt.
   Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.