Lewis

Lewis är den nodligaste ön i ögruppen Yttre Hebriderna. Här ligger huvudorten Stornoway där Museum nan Eilean ligger. Här fick vi se Lewispjäserna på riktigt. Ja inte alla 93 men några stycken av dem som var tillfälligt utlånade till museet. Lewispjäserna har blivit kända tack vare Peter Mays deckare med samma namn. Man vet inte precis när schackpjäserna hittades och av vem. De är troligtvis tillverkade av flera olika hantverkare i Trondheim för mer än 800 år sedan och är gjorda av valrosselfenben och valtänder.  De 93 schackpjäser man hittat tros komma från fyra olika shackspel. Elva av pjäserna finns på National Museum of Scotland i Edinburgh och 82 stycken finns på British Museum i London.

Efter museebesöket for vi vidare på Lewis. Vi besökte Dun Carloway som är en broch eller i alla fall resterna av en.  En Broch är ett hus av stenmurar från järnåldern. Man hittar dem huvudsakligen i norra och västra Skottland.

På västra Harris kan man besöka De stående stenarna i Callanish. När man går runt ibland stenarna kan man inte riktigt se att de från ovan bildar ett keltiskt kors. I mitten står en 5 meter hög monolit. Det känns lite som om de bevakar en när man kliver runt bland dem. 

Sedan måste vi såklart kolla in hur ett Svarthus ser ut. Svarthuset är den typ av hus som funnits mycket länge på öarna. Det var det traditionella boendet på vissa håll i bruk ända in på 1960-talet.  Ett Svarthus är en låg stenbyggnad med halmtak där människorna bodde i ena änden och djuren i den andra. Från början saknade husen skorsten, röken fick leta sig ut genom taket. På i stort sett varje tomt på öarna kan man se ruiner efter svarthus.

Innan vi lämnade Harris åkte vi upp till den nordligaste punken The Butt of Harris. Nu var det det var strålande sol och vi fick se både häckande fåglar och sälar.

Sedan var det dags att ta färjan från Stornoway till Ullapool och vidare mot Inverness.  Vi landade några dagar hos våra vänner i Findhorn där jag fick sköta om mig och min förkylning som vägrade släppa taget. Febern behöll sitt grepp så jag höll mig mest stilla i trädgården. Nässprej och Champagne är kanske inte den optimala mixen men hjälper i alla fall upp humöret för en stund. 

11 svar

 1. Åååååå Skottland verkar fint! aldrig varit där, bara på Irland som också är jättefint med jättetrevlig befolkning.
  Trist och slitsamt med förkylningen dock….
  Varm häls
  Greta

  1. Skottland är härligt, väl värt ett besök. Jag gillar också Irland. Där har vi varit ganska många gånger. Förkylningen blev långsamt bättre.
   /Kersti

 2. Gillar Skottland.

  Såg förresten ett intressant program om arkeologiska utgrävningar på Orkneyöarna. Det gick på Kunskapskanalen ikväll. Där pratades om stensättningar också.
  Fascinerande.

 3. Väldigt roligt att få se och veta mer om er resa. Blir väldigt sugen på att resa hit. Känns extra roligt med Yttre Hebriderna eftersom det inte ser ut att vara alltför turistiskt.
  Hoppas på mer…
  kram!

  1. Man åker ju inte dit för sol och bad direkt. Det finns en hel del vandringsleder på ön så den typen av turism finns och visst var där turister vid en del sevärdheter men inte så som man kan uppleva det i övriga Europa. Inga köer 🙂 .
   Jag tror att man främst åker hit för naturupplevelsen. Jag ska försöka skriva med om resten av vår resa sen kanske det blir lite till från Hebriderna.
   Kram

 4. Vilka fina foton och intressant läsning. Jag läser ytterst få deckare, men tror du inte jag läst just dessa? Så svarthusen har jag också läst om. Tror jag valde dessa böcker mycket just för miljöskildringarna. Men Peter May skriver fängslande och det är spännande historier han målar upp. Vilken lycka att få semestra på ett såpass udda ställe.
  Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.