Nya Zeeland III

Människor

För att få lite mer förståelse för landets ursprungliga befolkning, Maorierna, besökte vi Tamaki Maori Village. Jag hade inte så höga förväntningar utan trodde att det skulle vara ungefär som Kanarieöarnas grisfest, lite mat och underhållning.  Helt fel visade det sig. Besöket var mycket lärorikt och bitvis som interaktiv teater. På vägen dit delades vi in i ”4 stammar” med var sin hövding. Vi fick sedan aktivt ta del av en haka som är en gammal traditionell dans som användes innan ett slagsmål eller krig, men även när större grupper möttes i fred. I hakan vill man visa styrka, mod, stolthet och gemenskap. Det stampas med fötterna, klappas med händerna, tungorna visas och det sjungs och hojtas.  Och man får inte på några villkor skratta. Det där med tungviftande, märkte vi, kräver en hel del övning.
Vi fick också lära oss om Maoriernas tatueringar, traditionella spel och lekar och mycket mer. Det hela avslutades med en måltid där maten var tillagad på traditionellt sätt (hangi) i en grop med varma stenar.

 

Ett besök av helt annan natur gjorde vi i Motueka på Sydön. Där vi blev bjudna på middag av Wendy och hennes man Robin som också visade oss runt i omgivningarna. Wendy har jag fått kontakt med via Blip. Bilden togs av Robin sent på kvällen när det var nästan helt mörkt.

 

4 svar

  1. ännu en spännande upplevelse. och så bra att få träffa folk som man känner där.
    ni verkar ha haft en helt underbar resa!

  2. Spännande och lärorikt! När vi var på Hawaii (före besöket på N.Z9 och Fidji (efter N.Z) var vi på liknande och lärde oss jättemycket. Maoriernas historia är väldigt intressant och roligt att vet amer om den när man är på ålats och kan sätta den i ett sammanhang.

    Kram!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.