Nya Zeeland IV

Art Deco

Napier

Napier är en stad som ligger på Nordön. 1931 drabbades staden av en jordbävning och en brand som förstörde de flesta av byggnaderna. Staden byggdes upp igen på rekordtid (2 år) och det genomdrevs en lag om jordbävningssäkra hus. De nya husen uppfördes i den då moderna art décostilen. Idag ordnas stadsvandringar för att se på alla de fina husen. Man har också årligen en Art Deco Weekend. Vi laddade ner en guide och gick själva runt och tittade. Av de 164 hus som uppfördes mellan 1920 och 1940 återstår 140 stycken. Så där fanns ett och annat hus att titta på. En del kunde man också  titta på invändigt.

 

 

 

6 svar

  1. Hej!
    Så kul att få läsa och lära om Nya Zeeland från din resa.
    Hälsningar Ulla Lundberg

  2. men så fina bilder på fina hus! förutom djur och natur som jag och maken vill uppleva på nya zeeland, så står arkitektur på intressen. och vi kommer att få njuta av bägge! jätteskoj att få läsa om napier.

  3. För mig är det extra trevligt att få se mer och veta mer om Nordön för dit var vi aldrig och du har fågat vackra bider med din kamera och jag har haft glädje av promenaden här med dig.
    Kram!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.