Rödhake

Jag är inte så bra på att känna igen fåglar. Inte vet jag hur de låter och knappt känner jag igen de allra vanligaste arterna. Men på torpet med kameran i näven blir jag lite nyfiken på att veta vilka de är som bor så nära oss. Sädesärlan boar alltid vid skorstenen så de är de som är lättast att känna igen. De hör liksom till på något sätt. Landar orädda på gårdsplanen och skuttar runt helt oförskräckta. Den grå flugsnapparen lärde jag känna förra sommaren när de valde att ha ett bo på uteplatsen. Där kunde vi följa dem från ägg till färdiga fåglar. Även om föräldrarna hade synpunkter på att vi var alltför närgångna. Vi som tyckte att de var de som trängt sig på.
Nu i påsk har vi sett rödhaken flimra förbi i ytterkanten av synfältet. Den är snabb i vändningarna, man hinner knappt märka att den är där förrän den är försvunnen. Vackert låter den har jag lärt mig. Och idag fastnade den äntligen på bild. Man måste vara tålmodig om man ska fotografera fåglar. Och tålmodig är jag inte. Men idag satte jag mig på trappan till trädgårdsboden och njöt av solen och plötsligt var den där, rödhaken. Det var nästan som om den poserade, fast på ett ganska retfullt sätt.  Den fastnade i alla fall på bild som du kan se här nedanför. Vad kan jag mer säga än att det är lättare med blåsippor. 

6 svar

 1. Hej, så fina fågelbilder, annat än mina suddiga genom skitigt fönster på lååångt håll…
  Jag kämpar som sjutton för att lära mig de fåglar som besöker min matstation. Tycker alla liknar varandra rätt mycket, o så är det orättvist att dessutom honor och hanar skiljer sig från varandra. Då blir det liksom dubbelt upp att lära sig. Inte är fågelböckerna så himla tillförlitliga heller. Gråsiska är senaste bekantskapen här hos mig.- Matar som sjutton nu då snön kom tillbaka! Kram från pörtet

  1. Jag är i samma sits. Förra året lärde jag mig grå flugsnappare men är inte helt säker på att den kunskapen sitter kvar dvs att jag känner igen den i år. Sädesärlan är ett säkert kort.
   Kram

 2. Det var verkligen fint fångat! Jag är tämligen urusel på olika fågelarter men några skulle jag nog känna igen, Själv lyckas jag dock skrämma bort dem bara genom att ta fram kameran.

  Kram

 3. Trevligt att förena lite nytta med nöje. Tycker verkligen du fångat fina bilder för att fotografera fåglar är krävande och tålamodsprövande. Man får liksom inte ha bråttom.
  Brukar sälla lyckas med fåglar men en och annan mås har dock fastnat på bild…
  Kram!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.