Skördetid

Det är en sak att peta ner frön i jorden och få dem att gro och en helt annan att ta hand om det som kommit upp. Det första är faktiskt väldigt enkelt men det andra desto svårare. Jag har först nu förstått att det kan vara bra att ha en plan. En plan så att man redan innan man petar ner fröet har funderat på vad man ska göra med det när det blivit en fullvuxen grönsak.

För mig (som i vissa fall är lite långsam) har det tagit flera år att förstå att man inte nödvändigtvis måste så hela påsen med frön samtidigt. Att det faktiskt finns en poäng med att så lite då och då. För på så sätt kan man skörda en längre tid och inte stå där med ett helt hav sallat som man inte hinner äta upp eller ta hand om.

Nu kan det låta som om jag knäckt koden och så är det inte alls. Det mesta sådde jag ungefär samtidigt och det mesta är skördeklart ungefär nu! I kväll har jag jobbat på för att ta hand om det vi skördade i helgen. Jag har gjort squashplättar, sambal oelek och tomatsås. Morötterna och rödbetorna står fortfarande i en kasse i köket och väntar på att bli omhändertagna. I skafferiet ligger spetskålen och vitkålen och väntar på sin tur. Det enda jag sådde i omgångar var sallat så det har jag skördat nu i helgen vilket känns väldigt lyxigt. Till nästa år ska jag fundera mer på hur jag ska lagra och hur jag ska sprida ut det så att skördesäsongen blir längre. Tänk att det alltid ska vara så mycket att tänka på.

Min första egenodlade vitkål

PS: Jag fick lite regn på mig när jag cyklade till jobbet idag men undkom den värsta störtskuren. DS

1 svar

  1. Jag beundrar alla entusiaster som lyckas med att få fram ätbara produkter i lagom tid o dessutom lagra dem på bästa sätt. Jag har varken talangen eller intresset, mitt intresse ligger mer åt att ta hand om det som finns ute i naturen gratis och utan annan arbetsinsats än att möjligen kröka rygg och leta ger.
    Lycka till, har du höstsått några frön?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.