Tystnad

Min drygt ett år gamla mobiltelefon har inte riktigt fungerat som den ska. Så i veckan tog jag mig äntligen tid för att lämnade in den på reparation. Ja, det är faktiskt underligt, men det går att göra det, reparera den alltså, och reparationen omfattas till och med av garantin vilket var en glad överraskning. Det tog lite tid med all pappersexercis  och medan jag väntade dränktes jag av musik. Jag frågade expediterna om de själva fick välja musiken och de svarade att det fanns en lista de skulle spela men att de inte gillade den, för som de sa : även om klassisk musik kan vara bra så orkar man med att lyssna på det en hel dag.  Följaktligen hade de gjort en egen spellista, med som de sa,  varierad musik.  Får det vara tyst undrade jag, varpå de två unga männen stirrade förskräckta på mig,  Om det var tyst skulle jag inte kunna jobba svarade den ena.
Jag funderar på det och hur det kommer sig att så många vill fylla ut tystnaden istället för att ta den tillvara. För mig är tystnaden en nödvändighet. Utan tystnad inga reflexioner, inga tankar. Utan tystnad går jag vilse och tappar bort mig själv.  Robert Waldinger, (han med Ted-talk ”What makes a good life?”) skriver om tystnaden i sitt senaste blogginlägg.  Han menar att om vi tar oss tid och gör plats för tystnad får vi också hjälp med att leva ett rikare liv.  Tystnaden berikar mig och får mig att hitta in till det som är kärnan, det viktigta i just mitt liv.
Varje gång vi kommer till torpet säger min man. ”Hör, inte ett ljud som är skapat av människa.” Det är tydligast där, på torpet. Men jag hör den här hemma också, tystnaden. Just nu är det så tyst att  jag bara hör är mina egna andetag.  Så det är det jag ska ägna en del av dagen åt, att lyssna på mina andetag.

Moln 2

 

8 svar

  1. Det är underbart att vi har möjlighet att få tillgång till tystnad. Jag hade inte stått ut en dag i den affären det är ett som är säkert.
   Kram

 1. Ibland blir det bara för mycket ljud! När jag gick in på Åhléns i dag så var det dunka dunka så att man inte kunde prata med varandra. Mycket märkligt…

  Kram

 2. Jag tycker om tystnaden och det är då jag tänker som bäst och det är också då jag kan rensa hvudet från tankar.
  Jag kan sitta vid havet och lyssna till vågorna och höra fågelsång och detta hjälper mig att rensa huvudet.
  Men denna dunkadunka musik i butiker, på restauranger tycker jag inte om. Men jag lyssnar gärna på musik och är allätare, men jag vill inte ha det när andra tycker det passar.
  Hoppas nu att din mobil blir i skick som ny.
  Kram!

  1. Jag tycker också om en massa olika musik från klassiskt till punk men inte allt och inte alltid. Musiken som översköljer mig i affärer och på restauranger vill jag inte ha, det får mig inte allt vilja konsumera mer (vilket jag tror är anledningen till musiken) utan tvärt om vill jag bara gå därifrån.
   Jag hoppas också att mobilen ska bli som ny. 10 arbetsdagar tar det så jag får inte tillbaka den förrän nästa vecka.
   Kram

 3. Tystnad kan vara ljuvlig. eller förfärlig beroende på vilken form av tystnad det handlar om. Men visst det finns tillfällen när man behöver tystnad för att få tid att reflektera!

  Må väl!
  och ha en fortsatt fin alla <3 dag!
  Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.