Acceptans

Gårdagens yogaklass handlade om acceptans. Att vara lite ödmjuk och inkännande mot de vi oftast dömmer hårdast, dvs oss själva. Att acceptera sig själv precis där jag är. Det visade sig vara lättare sagt än gjort när benen kändes blytunga och kroppen stel som en pinne. Jag gissar att det berodde på sömnbrist, för den här veckan har jag verkligen inte prioriterat sömnen och förmodligen har det ett pris som måste betalas. Men som alltid kändes det otroligt välgörande att jag gav mig själv lite tid på yogamattan.

Idag snubblade jag över ett citat som tillskrivs Theodore Roosevelt, ord att ta med i vardagen:

Do what you can, with what you have, where you are”.

En filosofi som jag tror i alla fall kan hjälpa mig att stilla mig lite och inte alltid önska att saker var annorlunda utan landa i det som är och göra det bästa av det. Och förhoppningsvis kan det hjälpa mig att navigera när tillvaron är lika dimmig som den var vid Åva förra helgen.  Fågeln är en tofsvipa har jag listat ut helt på egen hand. 

Apropå att stilla sig så har det gått käpprätt åt skogen med mina föresatser om en stunds daglig meditation. Det är irriterande att vissa saker är så svåra att få till. För trots att jag är motiverad och verkligen tycker att jag vill så fungerar det inte. Ytterst handlar det förstås om att jag, trots att jag säger att jag är motiverad, prioriterar andra saker. Så är det, surt att bita i det äpplet men ger också möjligt att förändra.  Förändring var ett av ämnena för gårdagens metoddag för mentorer. Som vi alla vet är förändring det enda som är konstant.  Allting förändras ständigt det är bara att välja hur jag ska förhålla mig till det. Vilket inte är så bara utan kan vara nog så svårt i många lägen.  När det gäller min dagliga meditation kan jag välja att strunta i det eller försöka få till det. Och om jag verkligen vill så kommer det att gå men jag kanske måste offra något annat och ändra på vanor och strukturer och sånt är alltid smärtsamt och svårt. Ytterst handlar det såklart om motivation. Om jag kan göra så som Charlie Chaplin skrev, och börja tycka lite mer om mig själv så finns det goda förutsättningar för att det ska lyckas. 

As I began to love myself I found that anguish and emotional suffering are only warning signs that I was living against my own truth. Today, I know, this is “AUTHENTICITY”.

As I began to love myself I understood how much it can offend somebody if I try to force my desires on this person, even though I knew the time was not right and the person was not ready for it, and even though this person was me. Today I call it “RESPECT”.

As I began to love myself I stopped craving for a different life, and I could see that everything that surrounded me was inviting me to grow. Today I call it “MATURITY”.

As I began to love myself I understood that at any circumstance, I am in the right place at the right time, and everything happens at the exactly right moment. So I could be calm. Today I call it “SELF-CONFIDENCE”.

As I began to love myself I quit stealing my own time, and I stopped designing huge projects for the future. Today, I only do what brings me joy and happiness, things I love to do and that make my heart cheer, and I do them in my own way and in my own rhythm. Today I call it “SIMPLICITY”.

As I began to love myself I freed myself of anything that is no good for my health – food, people, things, situations, and everything that drew me down and away from myself. At first I called this attitude a healthy egoism. Today I know it is “LOVE OF ONESELF”.

As I began to love myself I quit trying to always be right, and ever since I was wrong less of the time. Today I discovered that is “MODESTY”.

As I began to love myself I refused to go on living in the past and worrying about the future. Now, I only live for the moment, where everything is happening. Today I live each day, day by day, and I call it “FULFILLMENT”.

As I began to love myself I recognized that my mind can disturb me and it can make me sick. But as I connected it to my heart, my mind became a valuable ally. Today I call this connection “WISDOM OF THE HEART”.

We no longer need to fear arguments, confrontations or any kind of problems with ourselves or others. Even stars collide, and out of their crashing new worlds are born. Today I know “THAT IS LIFE”!
Charlie Chaplin

Sist en hoppingivande bild på hur det gror i köksfönstret.
Trevlig lördag alla människobarn.

Chili

 

 

6 svar

 1. Vilka kloka ord från Roosevelt! Precis så är det och mer än det kan vi inte begära när vi fattar våra beslut och avgöranden…

  Önskar dig en härlig lördagseftermiddag!

  Kram

 2. Att ha acceptans för andra är nog lättare ibland än att ha det för sig själv.
  Just att meditera har jag inte gjort men döttrarnas pappa gjrde det i alla år och han gick upp 30 minuter tidigare var norgon, vardagar, för att meditera innan han åkte till jobbet. Jag vet att han gör det än idag så han har nog gjort detta i mer än 30 år.
  Dygnet har 24 timmar och sedan vill det till att prioritera vad vi gör med dem. Visssa dagar tycker jag att jag gör helt fel prioriteringar och andra är jag mer nöjd.
  Du komme nog att få till der.
  Dina dimbilder var läckra och visar just på sökandet att ta sig framåt.
  Rooswelts ord känns enkla men ändå är de svåra att leva upp till.
  Även orden från C.C. är mycket tänkvärda och tål att läsas fler gånger.
  Stor kram!

  1. Tack för att du tog dig tid att läsa. Det här med att prioritera är svårare än man tror. jag hoppas att min motivering är tillräckligt stark för jag vet att jag mår så bra när jag får till det.
   Indiska filmfestivalen håller på tills imorgon så du har en dag på dig.
   Kram

 3. Fint och viktigt inlägg! Tack för att vi får följa med på din meditationsresa Det här med att ta sig tid till sig själv, acceptera och förhålla sig till dagen är ett ständigt dilemma. Att vara mindfullness och stanna upp i dagen, reflektera över stunden. Känna tacksamhet över att vara en del av alltet och över att vara den man är.

  Ha en fin söndag!
  Kramar

  1. Det är inte alltid så lätt när vardagen överfaller. Men idag har jag lyckat att ta ett stag i taget och andas, andas.
   Kram och önskar dig en riktigt härlig vecka.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.