Att ge plats

Varje sommar när jag kommer hem från torpet slås jag av känslan att jag har för många saker här hemma. Jag har funderat en del över vad alla prylar vi tror oss behöva gör med oss. Ofta tror jag att våra saker tar mer energi än de ger. Att röja och göra sig av med saker är att göra plats och rymd både fysiskt och i tanken. Det är att skapa ett utrymme att andas i precis så som man gör i yogan.

Under en ganska lång tid har jag tänkt städa i garderoberna i sovrummet. Ta ut allt och sedan bara stoppa tillbaka det som jag använder. Det har känts som om mina knökfulla garderober suger i sig av min energi på något mystiskt sätt.

Igår grep jag mig äntligen an projekt garderobsstädning. Det är inte klokt så mycket kläder som rymdes i garderoberna. Sådant jag aldrig använder och sådant som jag glömt att jag har trängdes med favoriterna i en salig röra. Jag riktigt skämdes när jag såg hur högen med alla kläder växte på sängen. Hur är det möjligt att allt det här hittat vägen in i mina garderober. Jag insåg att det skulle ta åtskilliga veckor innan jag hade använt alla de plagg som låg där i högen. Där fanns kläder jag tycker om men aldrig tar på mig, det är något med den som inte riktigt känns bra. Där fanns kläder som krympt i garderoben och inte längre passar, men jag har vägrat erkänna det. Där fanns kläder jag aldrig gillat men betalat dyrt för och därför har svårt att göra mig av med. Det fanns kort sagt en förfärlig mängd med kläder.

Nu finns där fortfarande många kläder i mina garderober men jag har koll på dem alla. Jag har rensat ut det jag aldrig använder, de som känns fel och det som är för litet. Jag har ordnat och sorterat och kan nog säga att det aldrig varit så prydligt i garderoberna som nu. Och det känns som om jag har skapat lite mer rymd här hemma, gjort plats för andetaget helt enkelt.

11 svar

 1. Det är så himla skönt när man tagit tag i dem där ”sakerna”. Jag har själv stora behov av att göra det, men det får vänta. Jag får ta mina andetag lite längre fram …
  Gratulationer till det nya utrymmet 😀
  Kram

 2. Hej, jag märker tydligt av när människor drabbas av röjningsmani. Kanske för att precis som du skapa mera rymd i anden, eller mera plats i garderober och skafferier. Jobbar på loppis och folk är givmilda och det är så roligt att se då det den ena ratar eftersöks av den andra. Kläder gick ju åt mycket då under flyktingvågen men faktiskt så handlar ganska många second-hand kläder, inklusive jag själv. Och det känns så bra att inte slänga. Önskar dock att alla gjorde som du, skänkte hela rena kläder och inget annat. Om du visste vad vi får se. Ibland vet vi också vem som lämnat in kläderna, jag skulle skämmas ögonen ur mig om jag skänkte bort trasiga lump. Sånt kan man också skänka men då dit där de sorterar tyger och återvinner dem, inte till loppisar. Ja nu blev det en hel harang o det var inte meningen. Kanske inspireras du till att även gå igenom prylavdelningar och köksavdelnigen…
  Kramiz

  1. Jag ger bara helt och rent annat slänger jag på annat håll. Näst på listan står ett vindskontor med all möjlig bråte men det inbregriper även barnen medverkan så det lär dröja.
   Kram

 3. Bra jobbat! Och visst känner jag också igen mig i detta. Jag har då och då rensat bland mina kläder, skor och väskor men den där mer ordentliga utrensningen har jag kvar. Och att rensa ut en del /mycket ger ju en en skön känsla av att andas lättare och samtidigt kan en göra nytta för mycket av det som är helt och i ok. skick kan ju återanvändas av andra.
  Kram och trevlig kväll!

  1. Det känns så gott när det kan användas någon annan stans. Ofta är det ju inga dåliga saker bara sådant som kanske blivit för litet eller på annat sätt inte riktig passar längre.
   Kram

  1. Ja det känns verkligen bra nu när det är gjort. Igår hann jag ned att rensa i vindsförrådet. Känns verkligen som om det kommit in mer luft i systemet.
   Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.