Dagen efter

Efter den tumultartade dagen igår där det åter visade sig att vi i Sverige inte kan räkna med att vara förskonade från det urskillningslösa våldet (om det nu var någon som trodde det) är det nu en ny dag. En dag som för vissa är helt förändrad och för oss andra tuffar på som vanligt. Och det är väl det vi måste göra, tuffa på som vanligt och visa ondskan att vi inte låter oss kuvas. Som för att understryka den dämpade stämningen är har himmelen under dagen mestadels varit grå men med inslag av blå fläckar då och då. Det blå kan stå som symbol för alla de medmänskliga handlingar som gjordes under gårdagen. Människor visade varandra omsorg och hjälptes åt i det kaos som rådde när inga kommunala färdmedel stod till buds och det var svårt att ta sig hem. 

En sak som blev uppenbar för mig var att ingen, i alla fall inte i min närhet, visste var man kan inhämta den mest relevanta och sakliga informationen i en krissituation som den igår. Förr i tiden (ja jag är så gammal att jag kan skriva så) fanns det information i telefonkatalogen om hur man skulle bete sig. Var man skulle få information i en krissituation. Telefonkatalogen delades ut till alla hushåll. Men hur gör man nu. Jag slog på radion P1 (förr var det P2 man skulle lyssna på har jag för mig). Sonen som är en annan generation valde P3 men även det kändes rätt i mina öron. Att däremot ta popuppnotiser från kvällstidningar och annat som sanning känns främmande för mig. Därifrån kom de mest en massa fragmentariska rykten. Jag visste, men tänkte inte då på, att myndigheten MSB- myndigheten för samhällsskydd och beredskap finns. Vad jag inte alls visste var att det finns en sida,  krisinformation.se , som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga till allmänheten före, under och efter en stor händelse eller kris. Det finns också en mobilapp. Det kan också vara bra att veta att de finns på facebook och twitter också. Men jag hoppas innerligt att jag aldrig ska behöva använda den här nya kunskapen.

 

5 svar

 1. Numera finns informationen mest på sociala medier men samtidigt så får man ta onekligen ta den med en nypa salt. Men den färdas i alla fall snabbt vilket i vissa lägen kan vara en fördel. I alla fall så länge som man besitter en viss förmåga för att granska källkritiskt…

  Kram och hoppas ni får lugna dagar framöver.

  1. Källkritik i dessa lägen är inte det lättaste, det gäller att använda sig av det smula förnuft man har.
   Helgen har varit lugn och vilsam men i vanlig ordning alldeles för kort.
   Kram

 2. Dagen efter kom och jag tycker du gjort en så bra sammanfattning. Mina tankar är desamma som dina. Men visst känns det trist att sociala media har tagit över så mycket öf rjag vet att där spreds info som inte alls stämde. Bra med krisinformation.se – had einte tänkt på det. Men nu finns den med.
  Stockholm blir sig inte likt och det kan hända igen. Det går aldrig att helt skydda sig mot ondska och terror men vi får aldrig bli rädda för Stockholm är vår stad.
  Stor kram

  1. Du har rätt i att det inte går att helt skydda sig. Det farligaste är väl om vi låter oss begränsas av rädslan. Något som Stockholmarna idag, i och med den stora kärleksfyllda manifestationen, visade att de inte tänker göra.
   Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.