Hobbyer

Bosse  har en ny utmaning: Berätta i din blogg med bilder och lite text om fem hobbyer som du har eller har haft genom åren. Det var roligt att gå tillbaka och tänka efter vad jag egentligen har sysslat med på min fritid genom åren.

Som ung tonåring samlade jag på ölburkar. Det var burkar från när och fjärran som jag hängde upp längs väggarna i mitt rum. Bidragen kom mestadels från äldre kamrater, de som hade åldern inne att inmundiga denna ädla dryck. Från det finns det tyvärr ingen bild så därför räknar jag inte in det i de fem man skulle nämna men kunde ändå inte låta bli att berätta.

Jag har varit aktiv i scouterna ett intresse som varat länge i mitt liv. Jag började som blåvinge och var senare hjälpledare på vargungarna, Jag hade som ung en junioravdelning tillsammans med en kompis och gjorde specialarbetet i gymnasiet om scouting.  Sedan gjorde jag ett uppehåll men började igen när barnen gick med i socouterna. Nu har både de och jag slutat men jag kan sakna delar av scoutlivet som lägerbålen och hantverkandet. Bilden är från hantverkslägret Händer. Jag tror att det var de året jag gick tema Björken dvs vi gjorde allt man kan göra av en björk från svepaskar, vispar och rotsmycken till björklövs-schampo och björklövste.
På händer gjorde jag också (fast det var ett annat år) min egen kniv. Smidde, skaftade och garvare lädret till knivfodralet som jag sedan sydde. Svårt men kul.

Hobby

Jag samlar på grodor. Vet inte hur det började och nu är det inte alls så aktivt som det var förr. Jag har i min samling en fin groda från Den Kungliga Porslinsfabriken i Danmark, en uppvridbar groda från Tyskland och den här fina grodorkestern som jag fått av min man.

Hobby-3

Någon gång runt 2007 började jag fotografera. Jag hade gjort det lite innan men nu tog det riktig fart. Jag gick två högskoleutbildningar på Jönköpings högskola dels  Photoshop och så Fotografi, Visuell kommunikation. 2011 gick jag med i Enskede Fotoklubb. Efter något år blev jag invald i styrelsen och på den vägen är det. Fotograferandet tar mycket av min fritid på olika sätt. Jag tävlar både i klubbmästerskapet, nationella tävlingar och nu sedan alldeles nyss även  internationellt.  Jag har precis fått en bild utvald som tillsammans med 9 andra ska vara med och tävla för Sverige i en tävling i Syd Korea. Här nedanför är en bild på min dotter när vi var på Skogskyrkogården en Allhelgonahelg och fotograferade.

Hobby-2

Jag har nog alltid sjungit på ett eller annat sätt. Som ung spelade jag, först piano och sedan tvärflöjt. Jag var en väldigt lat elev som sällan hade övat ordentligt på läxorna. Men när jag slutade ta lektioner började jag spela mer. Och nu kan jag läsa noter och ta ut melodier på pianot. Jag kan spela på flöjten och också ta de vanligaste ackorden på gitarren. Jag har också här hemma en trombon som äldsta dottern och jag köpte tillsamman men den kan jag tyvärr inte spela på. Sedan nästan tio år är jag med i Enskede Damkör. Ett tråkigt namn på en väldigt trevlig kör. Så sjunger det gör jag fortfarande och kanske att jag faktiskt övar lite flitigare nu än jag gjorde förr.

Hobby-5

Sen var det den där sista bilden och det fick bli en riktigt gammal bild från när jag och en av mina bästa vänner färgar garn. Och den får illustrera alla de textila hobbyer jag haft. Jag har spunnit, kardat, färgat, stickat och vävt. På vinden finns både spinnrock och vävstol samt en hel del kartonger med klippta matttrasor. Så en dag tänker jag att jag ska jag sätta upp vävstolen igen.

Hobby 1

7 svar

 1. Det här var riktigt intressant att läsa och titta på. Att du skulle ha med fotografering och sång kunde jag lätt gissa mig till. Vad kul att du fått med en bild som ska tävla internationellt. När är tävlingen i Sydkorea? Jag blir väldigt impad av din kreativitet. 🙂 Hoppas vävstolen plockas fram igen. Min fru har också vävt massor av mattor förr. Samla grodor är tufft. Det är ganska vanligt. Jag minns att jag samtalade med flera som hade den nischen när vi hade Lidéns Samlingsmuseum. Ölburkarna sticker ut på något vis. Har du inga barnbarn som börjat i scouterna? Tusen tack för att du tog dig tid att lägga in detta. Kvällskram Bosse

  1. Någon gång i juni får vi veta hur det gått för Sverige. Varje land deltar med 10 bilder så min bild är en av de tio. det där med textilt hantverk är något jag har sysslat med jämt tror jag men de senaste åren har fotograferandet tagit över. Också en form av hantverk. Jag tror också att grodsamlandet är vanligt men lite kul samtidigt. Jag har några grodor som jag verkligen tycker mycket om. Sen är jag en riktig bokmal men det fick inte plats. Har en bokcirkel jag startade för ca 10 år sedan. brukar säga att jag är en nästan patologisk läsare. Varje gång jag lyckas besöka en bokhandel utan att handla något applåderar familjen :). Inga barnbarn ännu men vem vet de kanske blir små scouter så småningom. Min yngsta blev aldrig scout. Hon var väldigt bestämd med att hon inte skulle bli det. Och jag kunde ju inte säga att hon inte visste vad hon missade eftersom hon hängt med på läger och möten sedan hon var ett halvår. Min äldsta som nu är 26 håller på med lajv (levande rollspel) och har där haft mycket nytta av sin scoutbakgrund. Han är nog den i familjen som för det här hantverkandet vidare.
   Kram

 2. Vilken trevlig läsning! Och väldigt roligt att få veta mer om dina hobbyer. Att du är intresserad och väldigt duktig på att fografera har jag både sett och förstått och jag vill givetvis gratulera till att du nu fått en bild med till tävlingen i Sydkorea. Är det bilden från Skogskyrkogården som skall vara med? Den är väldigt fin och mångfacetterad. Roligt med dina musikaliska intressen och visst är det en tillgång både att sjunga och spela.
  Jag förstår ju också genom att du väver och färgar garn har mycket i händerna som också samverkar med dina andra talanger.
  Kramar från mig i kvällen.

  1. Till Syd Korea åker en helt annan bild än den från Skogskyrkogården. Temat var kontrast och min bild är en siluettbild från Odenplan, helt i svart och vitt. Jag har alltid varit kreativ på olika sätt och tycker om att göra saker med mina händer. Under småbarnsåren när det var svårt att få utrymme för kreativiteten började jag så smått fotografera och det bara växte. Nu är det den hobby som tar mest tid men också ger mest glädje.
   Kram

 3. Skulle kunna vara en beskrivning på alla mina hobbyer genom åren om
  du plussade på målning och skulptering. Spelar bara gitarr och lite piano men sjungit i gospelkör har jag gjort förr. Många gemensamma intressen men såklart är det fotografering som gäller just nu även för mig. Har tittat närmare på dina bilder och du är verkligen jätteduktig fotograf. Roligt för dig med tävlingen..
  Ha det fint! Kram

 4. Finns inte mycket att tillägga. Vi har en hel del gemensamt. Inte minst grodorna… hann få ihop en hel drös innan jag slutade.
  Började även med buddafigurer, men dom lyckades jag sluta med.
  Jag är en samlare och måste lägga band på mig.
  Madonnabilder och figurer däremot…
  Sjunger gör jag inte, men lyssnar gärna. Du vet förmodligen vad kyrkofadern Augustinus sa om sång; ”När man sjunger är det som att be, två gånger om” !

  1. Grodsamlandet är inte så aktivt längre men de finaste grodorna finns kvar här hemma. Det kan blir trångt om man samlar för mycket. Nu försöker jag mest göra mig av med saker. Förutom böcker som jag har så svårt att låta bli. Här växer och växer samlingen. Någon gång kanske jag kan få tid (och ro) att läsa mer än var jag gör nu. Sjunger det gör jag hela tiden så det blir många böner här :).
   Kram och trevlig söndagkväll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.