Lukt

Det är en krispig morgon med temperatur runt noll och en sol på väg upp över horisonten. Rimfrosten ligger som ett vackert täcke över gräsmattorna. Luften är klar och luktar rök. Just då i den stunden inser jag att det är inte bara det fysiska landskapet som förändrats genom åren utan även hur det doftar i vår närhet. I början på 1900-talet när huset jag bor i byggdes hade man kamin i hallen och kakelung i rummet som värmde upp lägenheten.  Vedspis hade man också förstås och i källaren fanns ett förråd där man förvarade kol och ved.  Det måste ha märkts i luften att man eldade med kol och ved, det måste helt enkelt luktat mer och annorlunda än det gör idag. Jag undra hur mycket och hur det egentligen påverkade. Med de tankarna går jag vidare i den vackra morgonen och tänker att om detta måste jag prata med de som kan minnas.

 

Eld

><

6 svar

  1. Gissar att privatpersoners eldande med kol och ved förr i tiden inte påverkade klimatet så mycket. Folkmängden var mycket mindre då så den totala utsläppsmängden blev nog inte så stor. Men om samma andel skulle elda så idag skulle det nog märkas, tror jag. Själv brukar jag elda ibland i öppenspisen. Hög mysfaktor och så luktar det gott.

    1. Så är det nog att klimatpåverkan skulle bli större idag. Men lukten av eld var säkert nästa alltid närvarande förr på ett sätt som den inte är idag. Jag eldar i vår murspis här hemma, det är riktigt mysigt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.