Nyheter

Jag har förstått att man kan skräddarsy sitt nyhetsflöde så att man bara får ta del av de nyheter som man är intresserad av. För mig framstår det som helt idiotiskt och något som på sikt skulle kunna orsaka en utarmning av kunskap i allmänhet och allmänbildning i synnerhet. Det är ju det som är styrkan i en dagstidning, att man faktiskt får syn på även det man är måttligt intresserad av, som i mitt fall sportsidorna. Jag kan inte med bästa vilja i världen påstå att jag kan speciellt mycket om sport men jag känner igen vissa namn och har en aning om vad de pysslar med. Detta tack vare min dagstidning som tillhandahåller blandade nyheter från olika kunskaps och intresseområden. Så bara genom att snabbt bläddra igenom tidningen skapar jag mig en ytlig men ändå bild, av en massa olika företeelser i världen. Allt från väder, influensor, krig, sport, ekonomi och skolväsendet. För att inte tala om presidentvalet i USA. Om jag istället hade skräddarsytt nyhetsbevakningen efter vad som verkligen intresserat mig hade min kunskap blivit tämligen begränsad. Jag skulle troligtvis kunna mycket om de senaste böckerna men absolut ingenting alls om sport.  Jag  tror jag att det är bra för de flesta att ha lite koll på olika saker. Så jag tänker fortsätta att bläddra igenom sport och ekonomisidorna trots att de egentligen inte intresserar mig. Alltid lär man sig något, vem vet en vacker dag kanske jag till och med tycker att de är kul att läsa om börsen.

Tidning

18 svar

 1. Hej,
  för ovanlighetens skull håller jag inte alls med denna gång.
  BBC har t ex en funktion där man kan – om inte helt – ställa in sina preferenser. Det är klart att man får se till att få mer nyheter än bara ett enda intresse. Visst missar jag ibland vissa saker, men jag tycker absolut jag missade mycket mer innan, när så mycket energi och tid gick åt att välja bort (!).

  Sport är kul när det är, säg, OS. Men du har inte övertygat mig om varför i hela friden jag ska bläddra igenom t ex alla dagliga fotbollsnyheter (har man bosatt sig i ett fotbollsälskande land så får man kanske stå sitt kast). Vad kan jag en vacker dag lära mig genom det som är värt all den tiden sammantaget som jag bara är uttråkad av dessa ”nyheter”?

  Börsnyheter är jag ointresserad av, men känner mig tvungen att ha ett halvt öga på för att jag har pensionsfonder. Inte för att det hjälper, men i alla fall.

  kram

  1. I ärlighetens namn hoppar jag nästan över sportsidorna men tänker att det är bra att blada igenom resterande tidning även om mycket inte intresserar mig. (Stora sportnyheter syns på första sidan så då får jag lite av dem trots allt). Jag får en överblick över vad man vill rapportera om och de lite större skeendena i världen och håller mig hyfsat upp to date. Om jag bara valde vissa områden skulle jag tappa bort det där allmänbildande kunskapen som jag tror är viktig att behålla. I den tänker jag att börsen ingår i högre utsträckning än fotboll men det är ju bara från min begränsade synvinkel.
   Kram

 2. Jag känner nog att jag vill få till mig allt och sedan själv välja bort. För visst är det så att jag långtifrån är intresserad av allt eller läser allt. Men det skulle kännas knepigt att välja bort så jag sållar nog i efterhand i ställe!

  Önskar dig en bra dag 😀

  1. Jag läser i alla fall rubrikerna och håller mig på så sätt hyfsat allmänbildad vilket jag tror är viktigt.
   Önskar dig detsamma.
   Kram

 3. Visst kan man välja bort tex. nyheterna om bombdåden i Bryssel i morse. Ignorera allt som händer och enbart se till egna intressen.
  I Kina har det länge varit svårt att veta vad som händer i omvärlden. Det finns alltid de som försöker hindra människor att få kunskap, eller att vinkla händelser till sin egen förmån.
  I Sverige tycker jag det lyckats till stor del.

 4. Det är naturligtvis inte bra, på något sätt. Stoppa huvudet i sanden, låtsas som om det inte händer….
  Det man inte vet om behöver man ju inte oroa sig över, eller ens ha en åsikt om! Bekvämt för många.
  Man skjuter ansvaret åt sidan.

  1. Det är så jag tänker, att man behöver få veta även sånt man inte vill för att kunna ta ställning, agera, reagera. Om inte annat så för att jag tror att lite vanlig allmänbildning är av godo på många sätt. För hur går det med demokratin om man sticker huvudet i sanden?

   1. Nu vet jag inte om jag missförstår hela tråden. Men ska man inte i så fall se till att läasa flera källor, gärna med olika infallsvinklar vinklar, och inte bara bläddra i en och samma tidning (även om man läser alla rubrikr)? Personligen läser jag numera t ex både svensk och utländsk media (ofta mycket olika syn på saker, t ex bombdådet i Belgien – här i England har det inte relativiserats, t ex), ett antal bloggare (nästan över hela spektrat från vänster till höger och däremellan, jag är inte intrsserad av den etiketteringen, utan för att just dessa skribenter både är väldigt initierade, sanerligen allmänbildade, kunniga, ofta mot strömmen och dessutom stilistiskt bra).

    Jag tycker våra stora svenska drakar har stagnerat och ger en väldigt ensidig vinkel av mycket (förutom några enstaka skribenter där med som fortfarande håller måttet). Jag vill definitivt hålla mig mer allmänbildad och mer informerad än vad de numera i allmänhet erbjuder.

    kram

    1. ps. Hjälp vad jag skrev en massa skrivfel. Hade för bråttom. Hoppas det går att läsa.
     ds

     1. …du skriver alltid saker som fastnar så där i bakhuvudet och som man får gå och grunna på, kul! Så här är det för mig: för mig är det viktigare att fördjupa mig i ett antal frågor/ämnen/områden och ta in fakta, tankar och infallsvinklar från flera källor som har mycket att ge. Av tids- och energiskäl väljer jag istället bort sådant som virvlar förbi men som inte känns intressant. SJälvklart är inte det ett ämne som bombdådet i Bryssel, men snarare någon ligamatch, melodifestivalen eller något annat som jag vill hävda inte tillför mitt liv mycket mer än några fejs och några namn. Kanske definieras dessa fejs och dessa namn som ”allmänbildning”, men då tycker jag nog det gått slentrian i begreppet.

      Och att det skulle vara att sticka huvudet i sanden? Eller att jag bidrar till att demokratin är i fara? Nu får ni allt ge er kära debattörer!

     2. Nej det är inte att sticka huvudet i sanden. Det är att ta ansvar. Jag tycker att du har rätt i det du skriver och så är det kanske (förhoppningsvis)för de flesta som väljer sina nyheter. Jag såg mer hotet från alla de som gör helt motsatta val dvs väljer allt det där som virvlar förbi som tex melodifestivaler. Då är det så lätt att bli enögd. Om jag inte lyssnade på P1 skulle jag ha dålig koll på vad som händer i världen men här får jag lite av varje och en del som jag kanske inte skulle valt men som visar sig vara intressant och just fördjupande.
      Sen håller jag med om att nyhetsrapporteringen i de svenska drakarna lämnar en hel del övrigt att önska. Kanske därför jag hellre lyssnar på radio där jag tycker både att de kan vara lite mer nyanserade och djuplodande men där jag också får en slags överblick.
      Kul att du gick igång på min fundering som fick mig också att fundera ett varv till. Så nu ger jag mig och säger glad påsk och god natt. Flyger till Skottland imorgon.
      Kram

 5. Jag läser alltid en dagstidning i pappersformat för jag tycker om att bläddra i den och det blir överskådligt med rubriker . Tidningarnas olika delar bläddrar jag igenom och tycker att jag har hyfsad koll på vad som händer både i Sverige och i världen. Genom att läsa tidningen så får jag en överblick och kan senare läsa mer om det jag vill.
  Tv-nyheterna är ju ganska vinklade men belyser ändå i stor det som hänt.
  Jag lyssnar också en del på P1 och radions nyheter och de är ett bra komplement.
  Jag skulle känna mig begränsad av att bara läsa det jag är intresserad av för då kommer inga nya ”inputs”.
  Intressant inlägg- som fick mig att tänka till.
  Stor kram!

  1. Jag märket att jag startade en del tankar med inlägget och fick också input som fick mig att tänka ett varv till. Det känns riktig roligt när det blir så.
   Kram

 6. Hej, håller fullständigt med dig. Om jag skräddarsydde allt mitt flöde skulle jag bli en total nörd. Nörd på vad vet jag inte, men jag vet att det inte skulle vara nyttigt. För då blir man inskränkt, då kan man inte hitta nya intresseområden, då kan man rentav bli dum…
  Har läst och beundrat ditt resesällskap både människor och strandstenar. Förstår att du haft en toppenfin påskhelg
  Kram

  1. Tack Paula, överens om det då inga insnöade människor här inte. Så vi fortsätter att hålla koll på lite olika saker.
   Ja hade en härlig påskledighet i Skottland. Svårt att landa här hemma i asfalten. Längtar efter havet.
   Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.