Soffor

För snart 35 år sedan investerade vi i två Chesterfieldsoffor. På tok för stora för vår lägenhet och sanslöst dyra men vi tyckte verkligen om dem. Och har så gjort mer eller mindre ända sedan dess. Eller om sanningen ska fram, maken lite mer och jag lite mindre. Att vi tycker lite olika beror till stor del på att vi sitter så olika skönt i dem. Eftersom mannen i familjen är begåvad med ovanligt långa ben och jag inte är det utan tvärt om har ben som är lite mer taxlika kan du förstå att det är lite knepigt det här.

Nu är dynorna i sofforna helt utslitna och en rundringning visar att det kostar lika mycket om inte mer att laga dem som att köpa en ny soffa. Så nu i mellandagarna har vi roat oss med att prova soffor. Det är häpnadsväckande så många obekväma soffor där finns. Det rådande modet på soff-fronten verkar vara djupa soffor som man ska krypa upp i. Att jag kryper upp i soffan när jag tittar på tv eller läser en bok känns helt ok. Men jag har svårt att se mig och mina vänner kravla oss in i soffan när vi ska inta vårt kaffe efter en god middag. Det är bara med en rejäl hög kuddar bakom ryggen man kan sitta någorlunda normalt.

Jag vill ha en soffa som man kan sitta bekvämt i utan att behöva extra kuddar bakom ryggen. Vi har faktiskt hittat några alternativ men då kommer nästa problem. Det är det här med valfrihet, det finns alldeles för många olika saker att ta ställning till. Vi trodde vi var klara när vi valt att vi vill ha en hörnsoffa och att den inte ska vara för djup. Men det var det enklaste. Nu ska vi välja vilken typ av ben den ska ha, raka, sneda, trä metall jag det finns en hel del här att ta ställning till. Och sedan var det armstöden. Ska de vara raka och smala eller kanske svängda och lite fylligare eller något mitt emellan? På några soffor kan man också välja hårdhet i sitsen och i ryggdynorna. Och så är det det här med klädsel vilket tyg och vilken färg. man blir helt snurrig i huvudet. Tur att vi inte byter soffor så ofta. Vi räknar kallt med att de här sofforna blir de sista vi kommer att köpa.

10 svar

 1. Ja, många val och beslut är det som ska göras. Men har de gamla sofforna tjänat ut så har de. Önskar er lycka till. Och visst är det tur att man inte köper soffor så ofta.
  Passar på att önska dig ett gott slut på 2019 och ett riktigt Gott Nytt År.
  Kram

  1. Ja det är verkligen tur att det inte sker så ofta. En heltidssyssla känns det som. Nu har vi kommit så lånt som till klädsel och det är nog på sätt och vis det knepigaste.
   Kram

 2. Att välja rätt när det gäller soffor är väldigt viktigt. Äldsta fröken och hennes man har två Chesterfieldsoffor och i ärlighetens namn så tycker jag inte att de är speciellt sköna. Fåtöljen är något bättre men inte är den bra. När de flyttar in i sitt nya hus blir det en ny soffa även för dem för de vill ha något skönare. Lycka till med alla valen.

  Gott slut!

  1. Nej de är inte så sköna att sitta i. Men det kommer de nya sofforna att bli bara vi kan komma fram till vilket tyg de ska ha 🙂

   Kram!

 3. Tänk att också rediga Chesterfields i läder kan slitas ut! 35 år är väl i o f s imponerande. Vi höll på att köpa soffa i typ 6 år, kunde inte bestämma oss och hittade inte riktigt rätt. Vi har en princip när vi handlar något mer bestående till vårt gemensamma hem; att båda måste känna ”yes!”, och det är ibland svårare än man kan tro, trots att vi ha ungefär lika långa ben :D. Nu är vi nöjda men om soffan håller livet ut är jag inte säker på…

  Kram och Gott Nytt År!
  Ser fram emot att ses en bit in på nya året! 🙂

 4. 35 år för en soffa, ja, då kan man anse att den gjort sitt, tycker jag. Vid närmare eftertanke så är min soffa snart 18 år och den hänger med mig livet ut. Så har jag tänkt i alla fall.

  Det är svårt att välja rätt, men viktigt!

  Önskar dig ett gott slut och ett riktigt bra 2020!

  1. Vi tänker att det kan vara dags. Men att välja är absolut inte lätt. Nu har vi kommit så långt att vi valt allt utom tyg. Det visade sig allt annat än enkelt.

   Önskar dig också ett riktigt bra 2020.

 5. Hej, har alltid gillat Chesterfield-soffor! Själv har jag knappt köpt en ny soffa under min livstid, jo kanske, typ för över trettio år sen. Men sen jag skaffade djur så har jag handlat begagnat, bytt ut då djuren gjort dem för repiga eller solkiga. Men jag håller med om att det inte är lätt att hitta en bekväm modell. O så vill jag inte ha samma stuk som alla andra! I mitt lilla pörte har jag nu en tvåsitsare i skinn som just ingen sitter i då jag sällan har besök, och två fåtöljer, en för läsning och en för tevetittande. Men ack, ändå behöver jag extra stöd i svanken…
  Gott slut och Gott Nytt År till dig därnere i Enskede! Kram

  1. De är fina att se på men en aning pompösa och så sitter, i alla fall jag, ganska uselt i dem. det kostar lika mycket att renovera dynorna som att köpa en ny soffa så nu satsar vi på en som båda kan sitta skönt i.

   Kram och God Fortsättning.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.