Stockholms stadsbibliotek

Besökte Stockholms stadsbibliotek idag för att lämna tillbaka två av de tre böcker jag lånade för snart två veckor sedan. De var två små och ganska tunna böcker men med stort innehåll. Lizzie Doron har skrivit  ”Varför kom du inte före kriget” och ”Min mors tystnad” . Båda böckerna är självbiografiska och undersöker Lizzies uppväxt i Tel Aviv under 1960-talet, i polska kvarter där hyresgästerna talar jiddisch och har fångnummer tatuerade på armarna.

Stockholms stadsbibliotek (det som är ritat av Gunnar Asplund, han som också var med och skapade Skogskyrkogården) ligger nära mitt jobb så därför gick jag dit istället för att gå till mitt lokala bibliotek. Jag passade på att ta några bilder när jag ändå var där, klättrade upp en våning i kupolen för att få bättre överblick och kanske lite bättre bilder också. Då gick brandlarmet, det blev ett fasligt oväsen som inte undgick någon. Folk välde ut från salarna intill och ner för trappan. Ingen panik utan alla gick i god ordning ner och ut. Efter bara några minuter kom brandkåren med tre bilar och ett helt gäng brandmän. Några poliser dök också upp. En rökdykare gick förbi mig med sina tuber på ryggen och fick mig att tänka på den anspänning det måste vara varje gång de åker på en utryckning. Någon eld eller rök syntes inte till men efter en stund fick vi veta att biblioteket inte skulle öppna mer idag. Då knallade jag till tunnelbanan och åkte hem. Det goda detta förde med sig var att jag inte hann med att låna några nya böcker. För nyss hemkommen från bokmässan i Göteborg är det inte så att jag saknar något att läsa det är snarare så att det kan vara svårt att välja.

203-bibliotek

 

203-b-brandman

8 svar

  1. Har du tid när du är i Stockholm så är stadsbiblioteket vid Odenplan absolut värt ett besök.
   Det var onekligen lite spännande med larm och brandbilar. Men huset står kvar så jag gissar att det var falska alarm.
   Kram

 1. Stadsbiblioteket i Stockholm tittar jag gärna in på om jag har vägarna förbi. Byggnaden och miljön tycker jag om.
  Men vilken otur du hade med brandlarmet.
  Inget att göra åt utan du får återkomma en annan gång och böcker lär du ju ha att läsa efter mässan i Göteborg.
  Kram!
  PS Bilden du tog är verkligen häftig!

  1. Visst är stadsbiblioteket en fantastisk och vackert byggnad. Jag går också gärna dit. Lite spännande med larmet men du har helt rätt, några nya böcker behöver jag inte.
   Kram

 2. Vilken tur att det inte var någon brand för hemska tanke om alla dessa skatter skulle gå förlorade. Din bild från biblioteket är så läcker. 🙂 Det är något visst med bibliotek och speciellt de med en interiör och/eller arkitektur som får det att säga tjong inom en. Jag kunde inte låta bli att fotografera inuti Dublins bibliotek för några år sedan. Bara för att det var så vackert. För att inte tala om biblioteket på Trinity College. Otroligt vackert! 🙂

  Sköt om dig Kersti och hoppas att ditt oktober blir färgsprakande och fyllt med intressant läsning.♥

  Kram Lotta

  1. Ja det var tur att det inte var någon brand.
   Jag har inte varit på något av de biblioteken med det lockar verkligen.
   Jag hoppas att du också har en riktigt härlig höst.
   Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.