Växtkraft

Förra året odlade jag en miniaubergine, en liten fin som trivdes bra i sin kruka och inte blev större än ca 30 cm. Jag hade köpt frön som jag planterade. De grodde bra så pass bra att jag kunde ge bort några plantor. Den jag behöll belönade mig med ett antal fina små auberginer. Kruxet var att jag inte visste hur stora de skulle bli och när det var dags att skörda. Jag väntade därför lite för länge med skördandet och auberginen hann bli full av frön. Frön som jag la i en burk och sedan glömde bort. När det nu i år var dags för vårens frösådder påminde dottern mig om de där fröna. Jag hittade burken, det var väldigt många frön i den. Jag tänkte att det är nog ingen vidare grobarhet i dem så istället för att bara ta några stycken i varje kruka hällde jag ner samtliga frön i fyra krukor. Jag hade helt fel, det var utmärkt grobarhet i fröna,  en otrolig växtkraft, jag tror att varenda ett har grott. Det är som en liten skog av späda aubergineplantor som längtar efter att få bli omplanterade. Idag tog jag mig an en av krukorna och satte ca 20 stycken små auberginer i nya krukor men var ändå tvungen att slänga massor, vilket bär mig emot men både jord och krukor tog slut. För att inte tala om platsen. det finns inte rum för så många plantor här hemma hos mig. Just nu står de ute i farstun och väntar på nya hem.  Några av dem är borttingade men lång ifrån alla. Så har du vägarna förbi Enskede och är sugen på en miniaubergin så får du gärna komma in och hämta med dig en hem.

Aubergine

För övrigt verkar allt gro här hemma även om det inte är dags för omplantering riktigt ännu.

14 svar

 1. Men som det kan bli! Lite långt till Enskede tyvärr…
  Aubergine begriper jag mig inte riktigt på. För att den ska vara god och smaklig tycker jag det krävs en hel del olja, o jag är inte förtjust i oljiga saker…jag föredrar faktiskt squashen alla gånger. Men visst äter jag, speciellt som mina ”nya” vänner gärna äter aubergine och tomat till allt. Hur föredrar du att tillaga den? Trevlig Valborg!

  1. Den är jätte god om man skivar den och saltar lite på den låter den ligga en halvtimme. Torkar av dem och sedan gör dem i ugnen tills de blir lite krispiga. Servera med fetaost. Eller så gör jag en aubergineröra som är mums att ha till det mesta. Då gör man dem i ugnen, gröper ur inanmätet och mixar med vitlök olja mm det blir mums.

 2. Det var rejäl växtkraft i dessa och väldigt roligt att de tagit sig så bra.
  Eftersom vi är borta en hel del så kanske vi inte kan ha någon odling av auberginer här, men i den spanska sommarstuga kanske det skulle kunna gå.
  Jag har ganska god hand med växter och i Spanien har vi ”trädgårdsmästare” som vattnar när vi inte är på plats.
  Ska nu försöka lokalisera dig.
  Kram!

  1. Nästan så var det i mitt trapphus förra året. När de blivit så stora är de svåra att flytta på. Men det gick tillslut.

 3. Vilken härlig växtkraft hos dig Kersti! 🙂 Kanske kan du sätta upp en lapp i grannskapet om att plantor bortskänkes? 🙂 Varje år när jag sår tomater gör jag samma grej. Litar varken på grobarheten eller min egen förmåga vilket alltid slutar med att jag har ett helt gäng med tomatplantor. Eftersom jag inte tycks lära mig funderar jag på att sätta upp en lapp på biblioteket och skänka bort till de som vill ha. 😉

  Sköt om dig och ha det gott i solskenet bland all din härliga växtkraft.♥

  Kram Lotta

  1. Jag har tagit med till jobbet men har fortfarande kvar. Att sätta upp en lapp är en bra idé.
   Ha det skön du också i sommarvärmen.

 4. Det var fantastisk växtkraft i dom fröna, bara att gratulera!
  Kanske något att ta efter.
  Ha det fint i värmen?
  Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.