Visst har vi tid

Jag har så många tankar om tid på olika sätt som jag av och till går och grunnar på. I år är det 20 år sedan Bodil Jönssons bok ”Tio tankar om tid” kom ut. Fortfarande lika aktuell och väl värd en omläsning, om man har tid. I genomsnitt varar en människas liv 30000 dygn, skriver hon. Så nog hinner man med både att läsa och att ha lite tråkigt. Det borde till och med finnas utrymme för att gå lite långsammare, tänka efter lite mer och för att vara lite onyttig. För att bejaka lättjan och lättsinnet i höghastighetens tidevarv. Det kan komma väl till pass och vara en smula enklare så här i sommar- och semestertider. Utmaningen är att hålla kvar känslan när hösten kommer och inte rusa på i sina gamla hjulspår. I dag är fösta dagen på resten av ditt tidskapital så passa på att utmana dig lite. Prova att göra saker på ett annat sätt. Gå en annan väg till jobbet, ät något nytt till frukost eller ta lite större plats än du brukar. Vem vet, det kanske börjar hända oväntade spännande saker om du vågar försöka

Följ en ny stig, få en ny utsikt och vem vet kanske också en ny insikt.

14 svar

 1. Det var väldigt kloka tankar du presenterar idag! OK, de kommer från Bodil Jönsson, tror inte jag läste hennes bok, endast några tankar här och var. En bok jag borde läsa, finns mycket klokheter i den, förstår jag.

  Som pensionär tycker jag att jag tar mig tid både till att ha tråkigt, filosera, promenera och allt vad jag VILL göra. Vilken förmån det är att vara frisk och heltidsledig med inkomst, om även en liten sådan i jämförelse med tidigare år. 🙂 Jag är dock ingen fattigpensionär…

  1. Härligt att få rå sin egen tid. Jag gör det även på jobbet i större utsträckning än många andra vilket är en lyx idag som jag har förstånd att uppskatta.Än dröjer det några år innan jag kan helt rå över min egen tid.

 2. Så kloka ord från dig och Bodil Jönsson. I dag rusar många på i 190 men det är hög tid att dra i bromsen. Jag tycker att det är nyttigt att stanna upp och det är nyttigt att ha tråkigt lite då och då. Vi kan inte gå på högvarv hela tiden.

  Kram och ha en bra dag.

  1. Nej vi kan verkligen inte gå på konstant högvarv. Nu på sommaren blir allt lite långsammare vilket är bra för alla tror jag. Jag ska jobba en vecka nu och hoppas att det blir lite långsamt tempo på den.
   Kram

 3. Efter två totala kollapser med utmattningar som följd och flera års sjukskrivningar så förstår jag idag inte hur jag kunde bränna ljuset i bägge ändar. Och då pratar vi dessutom tiden före man använde internet och chattade med allt och alla. Jag sjunger förstås långsamhetens lov idag, men jag har fortfarande svårt för det. Jag saknar tålamod, jag kan bli knäpp om alla sitter tyst i ett sällskap, jag blir stressad när det är två före mig i kön…det är svårt men jag kämpar på. Dock skulle jag inte längre kunna leva i ett storstadstempo, efter ett par dagar är jag så splittrad att jag kan sätta mig och böla…
  Ha en skön sommarhelg, blir det stugan? Kram

  1. Ja helgen tillbringades i stugan. Nu är vi tillbaka i stan för ytterligare en arbetsvecka om än förhoppningsvis i lite lugnt tempo. Jag kan tänka mig att du tvingats ta det lugnt och att det kan vara en stor utmaning om man är av den otåligare sorten. Jag tränar på att sänka axlarna och andas i köer eller när den framför går sakta (turist). har svårt för det när jag är i stan. På landet blir tempot ett annat jag tror att jag kanske behöver både och.
   Kram

 4. Så intressant! Jag läste om boken för tredje gången för ett litet tag sedan. Och den tål att läsas om. Mycket händer med oss och på olika sätt. Man behöver inte alls ha bråttom. Undrar varför man skyndar sigv egentligen.
  Jag har i några års tid försökt att göra fem, för mig nya saker ,varje dag.
  Det behöver inte vara så stort utan mer handlar det om att se och göra saker från ett annat perspektiv.
  Kram!

  1. Nej man behöver inte skynda, det gör oftast ingen som helst nytta. Och att göra nytt är verkligen berikande. Man ska inte underskatta perspektivbytets kraft.
   Kram!

 5. Intressant filosoferande.
  Jag verkligen njuter av livet, speciellt som pensionär. ’
  Jag har nästan alltid levt utan rutiner och brytt mig om klockan så lite som möjligt. Också jobbat fritt.
  Viktigt att inte fastna i saker, men man måste våga för att vinna.

  1. Ja våga måste man, det har jag gjort hela mitt liv. Jag är lite inrutad i mitt arbetsliv men kan också styra mycket och tar mig friheten att skapa mellanrum och tid för reflexion.
   Tack för att du tog dig tid att titta in och fundera lite på mina funderingar.

 6. Tid är något jag alltid funderar på och förhåller mig till….den boken borde jag läsa. Angående ditt förra inlägg så tycker jag att du gör helt rätt i att träna på hoppsansteg…härligt! Vi behöver ha vårt barnasinne kvar.

  Kram och fortsatt fin midsommarhelg!
  Christina

 7. Bodil Jönsson ja, tio tankar om tid läste jag på norska för några år sedan. Så tänkvärt. Timmen har fortfarande 4 kvartar minns jag så väl – och så är det ju ännu. Hon har ju en uppföljare som heter Gott om tid också – det är vad du beskriver i praktiken. Nya små vägar, vara närvarande i stegen, förenkla vardagen och njuta vår stund på jorden. Visst gör jag så nu för tiden, hela tiden. Det är som jag tagit in allt jag missade då jag gick så fort och höll på. Så äger jag ju min tid själv numera sedan 4 år 🙂 tiden går fortare än nånsin om jag tänker i perpektivet tiden som gått … ändå får jag nu in nästan 5 kvartar på en timme 🙂 Nya stigar och Horisonten flyttar sig – också en Bodilbok.
  Må gott i sommaren!

  1. Jag äger ännu inte all min tid men försöker göra även den tid jag inte äger så meningsfull som möjligt och försöker verkligen att inte rusa, att tänka efter och njuta en smula även i arbetets hetsiga vardag.
   Kram och tack för att du tog dig tid att kommentera här hos mig.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.