Att bildbehandla eller inte det är frågan

Igår på fotoklubbsmötet var det många bilder som visades. Vi fick se både nytagna bilder och bilder som var tagna för så där fyrtio år sedan med analog kamera. Men det som nästan alla bilder hade gemensamt var att de var bildbehandlade på något sätt. En del i framkallningsbadet andra på datorn, en del var resultatet av att man lagt ihop två bilder. Ibland digitalt, ibland analogt.
Jag lärde mig att man kan använda sig av små extraprogram för behandling av bilderna digitalt, ett så kallat plugin. Där kan man få hjälp med att åstadkomma olika effekter på sin bild. Effekter som kanske hade varit i princip omöjliga att få fram på annat sätt.

Då började jag fundera på om jag tycker att det är ok. Och kan inte riktigt bestämma mig för var jag tycker. Manipulerat bilder ha man gjort lika länge som fotografiet funnits. På den analoga tiden kunde man påverka sin bild på en mängd olika sätt. Allt från att välja vilken typ av film man satte in i kameran till hur man framkallade negativet. Idag gör man ju i princip samma sak, men i datorn och det måste väl vara ok. Det var när man kommer till färdiga filter som man bara applicerar på sin bild med ett klick som jag började dra öronen åt mig. Att göra så kan ju innebära att min bild får precis det där uttrycket och förmedlar just den känslan som jag hade tänkt att den skulle göra. Men det blir inte mitt hantverk, det blir någon annans. Det är i alla fall min spontana känsla. Att om man nu ska bildbehandla så ska det vara en ansträngning, något som man själv adderar till bilden i kraft av egen kunskap och skicklighet inte bara ett klick. Jag fick samma känsla när det handlar om detta som jag fick när jag fick klart för mig att naturfotograferna lockar till sig djuren genom att utfodra dem och att de sitter i gömslen för att komma nära. Det är inte alls så som jag trodde, att man strosar runt i naturen och plötsligt stöter på en björn som man fotograferar. Jag kan inte hjälpa att jag kände mig lurad när jag fick det klart för mig. Det känns som om de fuskar, i alla fall lite grann. Jag är nog en sådan sort som premierar ansträngningen och tycker att bildens värde höjs om jag vet att fotografen har stretat upp för berget eller trotsat stormen för att ta bilden.

Nu kunde jag trots detta inte låta bli att ladda hem och prova ett plugin. Så de här svartvita bilderna från min snöiga promenad hem över Skanstullsbron idag är i stor sett inget annat än fusk som var lätt och roligt att göra.

Plugin svart vitt-2

Plugin svart vitt

4 svar

 1. Nu gick det att kommentera….Så bra.
  Intressanta tankar om det här med att ändra foton efter tycke och smak.
  Förr gjordes det ju manuellt , men nu har man hjälp….
  Jag tyckte dina bilder från idag och lite av mina hemtrakter blev fina, men undrar också hur de såg ut innan du använt ”plug in” programmet.
  Vilket program har du provat? Jag kani princip inget om sådant men vill lära mig mer. Just röken här ser jag nu från soffan…
  Kram!

  1. Jag tyckte också att de blev bra, Nu har jag gjort ett nytt inlägg där du kan se dem före och efter och där står vad jag använde för plugin.
   Kram

 2. Bildbehandling behövs nog, i alla fall för mig som inte har världens bästa kamera. När jag ser mina alster kan jag tycka att nämen sådär såg det ju inte ut, sådär ljust var det inte, eller sådär mörkt var det inte, eller dom färgerna var det ju inte. Och visst använder jag en del färdiga filter, men, jag är sällan nöjd med dem, så jag testar och testar o det slutar oftast med att jag själv drar lite i reglagen i allafall. Ofta tycker jag att man ser foton som är helt sönderredigerade. Inte ett dugg naturliga. Och det är okej så länge det är avsikten. men jag tror många tycker att de blivit bättre fotografer för att de överdriver färger och ljus. Mitt faluröda hus kan bli i princip vilken rödfärg som helst med olika filter. men, så ser ju inte det ut i verkligheten! Men du, nu måste jag åter till min verklighet, ska jobba på Harmony i eftermiddag. Såg lessamma nyheter på fb om eventuell nedläggning av din arbetsplats, håller alla tummar för att det inte blir så! Kram

  1. Jag tycker det är skoj med bildbehandling och tycker som du att det ganska ofta behövs. Men det får vara någon måtta på det.
   Visst är det trist med nedläggning, eller stängnings som de kallar det. Ännu är beslutet inte taget så vi vet inte hur det kommer att gå.Jag är glad för alla hållna tummar.
   Ha det så bra på Harmony.
   Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.