Nu

Det har en längre tid talas om att vi ska leva i nuet. Men vad är egentligen nu?  Det är inte bara jag som ställt den frågan. Redan på 300-talet undrade Kyrkofader Augustinus samma sak får jag lära mig i Pontus Waslings bok Minnet fram och tillbaka.
För att förstå tid försökte Augustinus ta reda på hur långt nuet är.  Han kom fram till att nuet egentligen inte finns alls,  det är bara en övergång, och så kort att den endast är som en gränslinje mellan dåtid och framtid.  Enligt Augustinus existerar varken det förflutna eller framtiden , de finns bara som minnen eller som förväntningar. Så livet består av en massa minnen förutom det ögonblick som passerar så snabbt att man knappt hinner fånga det. Det är en fascinerande tanke som jag vrider och vänder på. Jag återkommer helt säkert i frågan, men först ska jag läsa klart boken.

Dimma, minnen

 

6 svar

 1. Vad spännande! Nu blev jag nyfiken på boken . Och jag är med på att livet består av en massa minnen och minnen som även präglat oss. Att framtiden också är förväntningar är jag också med på, ja rent tankemässigt.
  Får fnula lite till innan jag är med på tankegångarna om nuet.
  Ser fram emot ett inlägg och fler tankar från dig nr du läst boken.
  Varm kvällskram, +21 från vår terrass.

  1. Visst är det spännande att få nya tankar att fundera kring.
   Blir allt lite avundsjuk på +21. Här är det nästan 2 plusgrader och regn i luften. Ruggigt med andra ord. Skönt att det är Johnny som ta ut hunden på kvällspromenad. Själv tänker jag krypa i säng.
   Kram

 2. Det låter som det är en bok som skulle passa mig. Att reflektera över ”självklarheter” eller för begrepp vi slänger oss med är spännande att fördjupa sig i. Tack för tipset!

 3. Mycket intressanta tankar som jag själv ofta funderar på. Ibland har jag lite svårt för ”carpe diem” och ”lev i nuet” för vad är nuet och hur fångar man dagen. Visst är det viktigt att leva så att man trivs och göra det man tycker om men även om jag gör det så slinker dagen ur min hand snabbare än snabbt. Naturligtvis så förstår jag andemeningen men…

  Nej, god morgon innan jag fastnar här 😀

  Kram

  1. Ja dagarna har en tendens att försvinna fortare än man ibland hinner med. Ofta önskar jag mig lite fler timmar men får göra det bästa av dem jag har.
   Kram och trevlig lördag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.