Politik

Det finns, som du vet, en hel del saker jag inte förstår. Som att man alltid kräver någons avgång när saker går överstyr istället för att kräva att ansvarig stannar kvar och reder upp situationen.

Det här med politik är en annan sak som jag inte begriper mig på. I förra helgens tidning fanns en artikel med rubriken  ”Kinberg Batra knäckte SD-koden”  vilket innebär (enligt artikeln) att hon lagt fram en politik som ligger närmare Sverigedemokraternas. Som slutkläm står det ”Den som vill vinna väljare måste lyssna på opinionen – och vara beredd att byta ut sin politik”. Och då undrar jag, hur det blir, om partierna plötsligt byter fot och säger sig stå för något helt annat än vad de gjorde innan valet?  Att stå för sin politik, är inte det själva grunden för ett demokratiskt samhälle,  att vi röstar på det parti som företräder den politik som vi tror på och att även politikerna jobbar för det som de tror på. För mig ekar det ihåligt om man som politiskt parti kan vända kappan efter vinden och anpassa sig efter vad folk tycker. Hur ska jag då som väljare veta vad partiet står för och vad jag ska välja?
Det blir som de där spelarna som köps av den klubb som betalar bäst men och som när kontraktet gått ut kan byta till motståndarklubben. Det finns ingen själ och hjärta i det utan handlar bara om pengar, en slags prostitution om man spetsar till det. Är det likadant i politiken, är det pengarna som styr eller finns fortfarande idealister som verkligen tror på sin sak oavsett om alla, eller i alla fall några gör det. Partistöd eller ej. Brinna eller försvinna.
Men när politiken bara går ut på att vinna väljare och inte att arbeta för ett samhälle man tror på vad är då demokratin värd?  I dag verkar allt handla om enkla och snabba lösningar och långsiktiga och hållbara tankar gör sig icke besvär. Fixa väljarstatistiken så att vi vinner nästa val, det är inte så kinkigt vad vi säger. Vi kan väl närma oss de andra bara vi vinner röster.  Jag undrar vem man kan lita på.

8 svar

 1. Jag håller helt med dig! Politiken idag går ut på att så fort valet är färdigt och man fått förtroendet så behöver man inte alls hålla några av de löften som avgetts. DE gälle rinte alls längre.
  Jag blir så upprörd när vår stadsminister m.fl. i regeringen säger att alla är välkomna itll Sverige , vi har pklats för alla osv. Och sedan någr månader efteråt ändrar sig. Även en mycket ung person kunde ju listat ut att alla inte kunde få komma och till ett värdigt mottgande. Plats finns i Sverige men inte i storstäderna.
  Hur tänkte man här? Inte alls! Oj, dte blev lite fel….Ja, inte så lite heller.
  Man har ingen aning om vad partierna står för dagen efter ett val och det är frustrerande så jag förstår det politikerförakt som uppstår. Vem kan man lita på? En bra fråga.
  Särskilt upprörd blir jag när de partier som ska stå för solidaritet visar sig sko sig på andras bekostnad och stundtals också tycker det är helt ok.
  Ja, du ser att jag går igång….
  Stor kram från mig och vi delar dessa tankar.

  1. Visst är det rent åt skogen. jag blir verkligen upprörd.
   Kunde gissa att vi delar dessa tankar. Känns skönt att jag inte är ensam.
   Kram

 2. Om det är något som borde vara stabilt och inte förändras så är det politikernas grundsyn för hur ska jag som väljare annars kunna rösta och fatta mitt beslut. Som det ser ut nu så kan jag förstå att det finns ett politikerförakt hos många. Vem kan man egentligen lita på…

  Kram och trevlig söndagskväll!

 3. Tur att jag bläddrade igenom dina gamla inlägg, för det här hade jag missat och detta är sådant som jag också funderar på. Vad håller våra kära politiker på med? Ibland är det rena sandlådenivå när de i ena stunden fryser ut varandra och i nästa kommer fram till att den de frös ut kanske inte har helt fel ändå.

  Då ändrar man politiken. Jag ser att det vi kallar demokrati är hotat på flera nivåer. Många politiker gör ett bra arbete medans andra vänder kappan efter vinden och klantar till det allt som oftast…. Nåja politiker är inte mer än människor och även de kan ju ändra sig men jag håller med om att en politik som presenteras borde vara giltlig åtminstone några år framöver, eller… kanske är det för mycket begärt att politiker ska vara förutseende och planera sin politik för framtiden? Ibland undrar man….

  Ha det fint! Och tack för intressant inlägg.
  Kram

  1. Ja visst undrar man ibland. Politiker är också människor men de borde vara människor med ansvar och det verkar det vara lite si och så med nuförtiden.
   Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.