Refugium

Jag har i min ägo en bok som heter Refugium. Den är skriven av Ingela Bendt och handlar om Hans Drost trädgårds-filosof och landskapsarkitekt.
Om refugium säger han:

Refugium betyder tillflyktsort.
En plats dit man drar sig tillbaka för att få vara ifred.
En skyddad zon. Ett ostört rum.
Refugium är en intim plats som kan föda samtal och tankar.
Det är som en förnimmelse av något man inte vet.

Det är som musik de där orden, en förnimmelse av något man inte vet. Jag blir varm och glad av tanken och börjar fundera över hur mitt Refugium ser ut.
Jag tror att jag ibland bär mitt refugium med mig. Att jag kan hitta den där ostördheten och reflektionen i mig själv. Men oftast kan jag behöva en plats. En plats att återvända till, en plats att hämta kraft från, en plats som tillåter att jag arbetar med det som inte syns, de stora frågorna om tillvaron och livet.  Som på torpet tänker jag, som på torpet.

Ormbunke

Det var Slottsträdgårdsmästaren som tipsade mig om boken och vill man läsa lite om den så kan man göra det här.

6 svar

 1. Låter väldigt fint. Refugium. En egen plats (som jag tror helst bör finnas inom oss), där vi kan finna ro och återhämtning. Inte minst i dessa tider.
  Själv uppskattar jag verkligen trädgården (om man har någon) eller en långpromenad i skogen. En orgelkonsert i kyrkan…
  Tack för boktipset!

  1. Det är en väldigt fin lite lågstämd bok. Den har några år på nacken men finns kanske att låna på biblioteket. Jag får också kraft av naturen men också sångs och fotograferandet. Ha en skön lördag.

 2. Hej, nu har du lärt mig ett nytt ord, roligt, för jag samlar på ord och uttryck!
  Refugium, smakar latin på lång väg, påminner om refug på vägen,. ändå tycker jag ordet är svårtolkat, jag upplever det som innehållande något sorts hinder.
  Visst måste vi alla ha en tillflyktsort, ännu mer då man normalt befinner sig i det ständiga bruset av människor, trafik, stadsmiljö, stress, mycket som pockar på uppmärksamhet. Det är ju mycket av det jag slipper och det är jag glad och nöjd över…
  Hoppas du tillbringar helgen i ett refugium där du mår bra
  Kram

  1. Härligt Paula att kunna bidra till att du får ett ord till i din samling. Refugen på vägen är ju en säker tillflyktsplats i trafiken. Jag hittar min tillflyktsort både inom mig och här hemma där det oftast är helt ofattbart tyst för att vara i staden. Sen är det ju torpet såklart som alltid ger stillhet och vila. Kram och trevlig lördag.

 3. Det var ett nytt ord för mig men jag tror alla att vi behöver en sådan plats. Själv tror jag att min är på stranden i en brasse stol och med en god bok i min hand…

  Kram

  1. Jag kan sakna havet. Innan vi fick barn brukade vi segla på somrarna. Jag är ingen båtmänniska men kan sakna att komma längst ut i havsbandet till ställen där man var ensam med havet, klipporna och det fantastiska blå. En brassestol och en bra bok är inte det sämsta.
   Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.