Zazen

Så har den kommit och snart gått den här sista lediga dagen. Just nu känns det som innan en lång resa, jag vill bara komma iväg. Kroppen reagerar (också det som vanligt) med att blir sömnig. Men inte kan man gå och lägga sig klockan halv sju. Om jag skulle lyckas somna gissar jag att jag vaknar igen strax efter midnatt och då kommer det att vara lögn att somna om. Jag borde packa väskan, kolla att nycklar och allt annat jag behöver finns där de borde vara. Jag borde utnyttja tiden göra något kul och bra. Jag borde, jag borde, jag borde…..bara ta min meditationspall och sätta mig en stund för att få lite ordning på den här alldeles totalt onödiga stressen.

För många år sedan gick jag en kurs i Zazen.
Zazen är att sitta sig till stillhet, att sätta sig ner och för en stund sluta upp med att medvetet sträva efter någonting särskilt. Bara koncentrera sig fullständigt på sin hållning, andning och sinnesinställning, här och nu, i ögonblicket.

Och det är lite som magi för efter tjugo minuter är jag, om inte en ny människa, så i alla fall betydligt lugnare och mer tillfreds med mig själv.  Det är konstigt att man kan tappa bort att göra sådant som man känner är bra för en men fortsätta med dåliga vanor trots att man vet att de är just dåliga. Nåja nu har jag hittat meditationen igen och det är inget särskilt märkligt med det. Bara att sätta sig bekvämt en stund och koncentrera sig på andningen. Det blir som en inre städning på något sätt. Inte för att det är helt enkelt egentligen. Det är otroligt många tankar ens huvud hittar på att tänka under tjugo minuter. Jag får försiktigt men bestämt föra undan dem och återgå till andningen. Och det får jag göra om och om igen och vips så har de där 20 minuterna passerat. Om det känns lite motigt och meningslöst försöker jag tänka att det här det är kvalitetstid på riktigt som jag ger mig själv som en gåva.

Skuggor 2

6 svar

 1. Just ”zazen” har jag inte hört talas om, men att mediterat har jag gjort några gånger på ”retreat” (bl.a. I Kina…) Men här hemma har dte inte blivit av…
  Minna fortfarande när jag skulle tillbaka till jobbet i skolan efter jul eller sommaruppehåll och jag inte sov många timmar natten innan. Jag skulle organisera allt, precia allt och huvudet var fullt. Dödstrött när jag vaknade på morgonen…
  Önskar dig en god natts sömn och en bra jobbdag.
  Kram!

  1. Zazen är just sittande meditation. Jag gick en kurs på folkuniversitetet för många år sedan. Mår så bra när jag gör det regelbundet.
   Nu ska jag försöka få lite sömn.
   Kram

 2. Har aldrig hört talas om zazen men meditation, yoga och liknande avkopplingsmetoder är ju populära. Har testat yoga på egen hand, efter handbok, för många år sedan. Funderar på att börja med det igen. Tror det är bra ur många synpunkter, bl.a hålla kroppen rörlig. Rörlig kropp vill jag jobba för att få behålla så länge som möjligt!

  Allt som gör att vi mår bra, fysiskt och psykiskt, måste ju vara bra!

  1. Zazen är en form av meditation.
   Jag försöker komma iväg på yoga två gånger i veckan. Det är som livsnödvändigt för mig. Får mig i balans och stärker både kropp och själ. Jag tror att jag blivit en trevligare människa sedan jag började med yoga, i alla fall hjälper det mig att få perspektiv på saker och ting. Nu har jag precis börjat meditera igen för det är också något som jag vet att jag mår bra av. Visst måste det vara bra om man mår bra av det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.