Torpliv

Ensam på torpet, det är både arbetsamt och befriande. De första dagarna går åt till att bemästra jante. Mestadels genom att göra alla de där måstena som jag bär med mig. Jag arbetar med kroppen och gör goda dagsverken med lien. Det är något vilsamt när jag får in rytmen med lien.
Först på fjärde dagen kan jag börja tänka, först på fjärde dagen är det jag som bestämmer. Jag är förvånad över att det tar så lång tid att återerövra långsamheten, tankarna, sommarens små mirakel och den nära horisonten. Sitter länge på gräset på spaning efter var den lilla fågeln (som jag gissar är en grå flugsnappare) har sitt bo. Han är listigare och mer uthållig än jag är så jag vet fortfarande inte  blev bara lite fuktig i baken. Själv boar jag på torptrappan eller i schersminbusken. Synlig för alla som kommer förbi.
Där på torptrappan tar jag paus och läser om människors vidrigheter i Majgull Axelssons bok ”Jag heter inte Miriam”.  Förundras över att jag är en fri människa som kan sitta här på torptrappan mätt i magen bland fågelkvitter och humlesurr. Det finns så mycket  i livet och i sommaren att ta tillvara.

Shersmin (1 av 3)

Shersmin (2 av 3)

Shersmin (3 av 3)

6 svar

 1. Det tar tid att hitta semesterrytmen men när man väl gjort det så är det underbart. Tyvärr är jag inte där än och vet knappt hur det blir i sommar. Men man får försöka tänka positivt.

  Kram och njut av din kravlösa ledighet!

  1. Ja man får ta varje dag som den kommer. Man vet aldrig hur det blir. I morgon lämnar jag torpet för att åka till Stockholm på begravning. En av mina körkamrater, hon var inte så mycket äldre än vad jag är. Man vet aldrig hur det blir i livet. Några från kören är med på begravningen och sjunger. Känns som om det kommer att bli tufft men viktigt. Gäller att ta tillvara dagen. Känns viktigare än någonsin. Bamsekram från den sörmländska skogen.

 2. Hej, jag har fortfarande inte läst den boken fast det var längesedan den kom ut. Men jag har ett helt kollegiehäfte med böcker att läsa, haha
  Ja nu lär du få så varmt att du får sitta och flämta eller kanske hellre tillbringa tiden i sjön.
  Ha en fin semester

  1. Så är det för mig också. Har hur många böcker som helst so står i kö. Men den var helt klart läsvärd.
   Har sett att det kommer att bli högsommarvärme. Lämnar torpet tillfälligt i morgon. Men kommer tillbaka på kvällen. Är det varmt är torpet rätt ställe att vara på med närheten till sjön där man kan (om man vågar) ta ett svalkande dopp.

 3. Du beskriver tillvaron på torpet väldigt fint. En sådan tillvaro, om än bara några dar, gör gott för själen. Just detta, att befinna sig mitt i det vackra och fridfulla, och samtidigt kunna inse vidrigheter som människan begår/har begått, återkommer jag ofta till i mina inlägg…
  Svalkande dopp lär nog behövas de närmaste dagarna!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.