Tystnad

Alldeles ensam hemma. Hunden är utlånad på obestämd tid. Mannen och dottern ute och reser. Här är bara jag och tystnaden. Det är underligt att det kan vara så tyst. Fast jag bor i stan  i ett flerfamiljshus så är det alldeles, alldeles tyst. Det är ganska lyhört där jag bor men antingen är grannarna borta eller så sover de, de hörs i alla fall inte.
Det är som att sväva att befinna sig i tystnaden, som att vara under vatten. Jag hör mina egna ljud så mycket högre än jag brukar. Hjärtat slår och andetagen blir som en puls, en rytm som leder in mig i ett behagligt meditativt lugn. Jag tror att jag skulle kunna sitta här i evighet och bara umgås med tystnaden.

Öja

6 svar

 1. Nyttigt! Men kanske ovant.

  Den senaste veckan har jag varit förkyld med dålig sömn som resultat. Men en sak har jag faktiskt reagerat över, när jag vaknat till på natten, sisådär vid 4-tiden. Till saken hör att vi alltid sover med balkongdörren öppen mot den inglasade balkongen, mitt i absoluta centrum.
  Det är så tyst, så tyst – som om jorden stannat.

  1. Ja det är ovant med den där absoluta tystnaden. Det kanske är just på sena kvällar och nätet man kan råka på den så här i städerna. På landet är det annorlunda där är det väldigt, väldigt tyst för det mesta.
   Stackare som är förkyld. Jag har precis piggnat till efter en ovanligt segdragen förkylning. I fyra veckor har jag hostat och snörvlat men nu är jag på banan igen och det känns fantastiskt.

 2. Å, när tystnaden är självvald – då är den ljuvlig! Jag älskar också det där med en stunds ro, egentid och total tystnad….Ur tystnaden föds idéerna och kreativiteten.
  Vi behöver balans mellan tystnad och ljud då blir det bäst, tänker jag. Tystnad ibland och sen LJUD 😉

  Njut! Kram

  1. Visst är det så Christina. Ljud vill jag verkligen inte vara utan. Musik, sång och till och med oljud. Men ibland behöver jag verkligen den där egna tomma tiden att få vila i. Kram

 3. Det är skönt och som ett balsam att befinna sig i tystnaden. Om den är självvald. Jag älskar att glida in i en fin kyrka när jag är i en storstads puls. Ett andrum. Det går lika bra att vara nära havet och höra vågor som brusar eller kluckar. Alla människor skulle må bra av att varva ner. Tänka inåt. Eller inte tänka alls. Vår moderna tid slukar så mer energi än vi får in. Kram Bosse Filosof.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.