Skriva brev

Har vi slutat att skriva brev? Jag läser i tidningen Vi om en genre på utdöende, författares brevkorrespondens. Man skriver inte brev idag men mailar. Det är kanske trist att inte i framtiden kunna ta del av personliga betraktelser och fyndiga formuleringar skrivna i en lite mer privat anda än den man möter i en författares böcker. Sådant som forskare nu vaskar fram och som ges ut i bokform.  Men jag tänker också på alla brev som alla vi andra dödliga inte heller skriver. Inga samlingar av fint hopbundna brev kommer att hittas på avlägsna vindar bland allehanda gamla bortglömda saker. Kärleksbrev omknutna med röda sidenband, eller brev till vänner om livets alla vedermödor.  Skrivs de ens några kärleksbrev idag eller har de ersatts helt av mail som man knattrar ner på tangentbordet i  all hast och sedan ångrar efter att man tryckt på sänd.

Jag minns när en av mina vänner flyttat till New York och det var ruskigt dyrt att ringa. Då skrev vi brev som långsamt tog sig fram över Atlanten. Man ställde en fråga och sedan tog det veckor innan man fick svar.  Det var frustrerande men samtidigt tror jag att det på något sätt var bra att få vänta. Det var också något härligt nästan lite högtidligt att skriva ett brev. Att finna tid och ro, att plocka fram det fina brevpappret och vässa pennan. Att samla ihop sig och tänka efter och sedan börja skriva om allt som hänt här hemma.  Det är en motsats mot allt det här bråttom som mailen på ett sätt är en del av.

Förra året dök det upp brev som min farfars bror skrivit till honom från Amerika dit han utvandrade i början av 1900-talet.  Det var spännande läsning som min dotter och jag översatte så att även våra Amerikanska släktingar kunde ta del av dem. Min man har samlat alla brev han fått i en resväska, ibland ångrar jag att inte jag också gjort det. Jag undrar hur många som spar sina mail så att våra barn barn kommer att kunna gå tillbaka och ta del av de tankar och funderingar vi delar med varandra på nätet.

Sen ska i ärlighetens namn nämnas att jag gillar mailen. Att den gjort det enklare att hålla kontakten med vänner och släkt som inte bor nära. Men jag saknar att få brev på riktigt. Jag har lite fint brevpapper kvar här hemma,  kanske skulle börja med att själv skriva några brev och skicka iväg så får jag se om någon orkar svara.

Brevpapper

8 svar

 1. God sen kväll! Visst är det något extra med brev. Och mail är bra det också, men det är inte ett personligt brev som det handskrivna. Och idag undrar jag om skolans elevee ens längre lär sig forma bokstäver…
  Jag har kvar ett brev som min pappa 1939 från norra Finland skrev till sina föräldrar då han som 18 åring begav sig till just till Finland som frivillig i efter det att Ryssland ockuperat landet. Ett fantastiskt minne!
  Och många vykort har jag sparat liksom andra brev. Kära skatter.
  Men jag håller med dig. Det vore roligt att återerövra konsten att skriva brev.
  Stor kram och tack för dina fina tankar.

 2. Även om jag uppskattar mailens snabbhet och säkerhet så måste jag säga att en handskriven hälsning känns mycket personligare. Men numera hör det inte längre till vanligheterna. Just i dag fick jag emellertid ett namnsdagskort av syster min med familj.

  Vi har sparat en del bre och vykort. Bland annat finns alla brev som min pappa skrev till min mamma när han gjorde lumpen i Stockholm.

  Kram och trevlig kväll!

  1. Jag tror att de där sparade breven kan bli till mycket glädje för barn och barnbarn. Så som jag gissar att de där sparade breven från din pappa är för dig. Kort är också skoj att få. Jag har en vän som skickar både jul- och påskkort.
   Hoppas ni också får en trevlig kväll, kram

 3. Jag har också några fina brevpapper kvar… men på något vis är breven numera för komplicerade att skriva…Kan det vara så att världen blivit ytligare eller……vad beror det på? Tankarna finns….

  Brevpappershälsningar till dig <3
  Kram

 4. Visst är handskrivna brev trevligare. Jag har sysslat med grafologi under många många år, (mycket intressant, men krävande). Det blir inte lätt för framtida handskriftstolkare !:-( .

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.